Menu
A+ A A-

Počinju pregovori za novu Vladu Makedonije

  • Objavio:   Redakcija

skoplje rijeka zastavaPregovori o formiranju kabineta za sastav Vlade Makedonije počinju danas razgovor mandatara Zorana Zaeva sa predstavnicima Demokratske unije za integraciju (DUI), najvećim koalicionim partnerom iz albanskog političkog bloka, pišu makedonski mediji.

Ustavni rok do kad bi Zaev trebalo da predloži sastav kabineta je do 6. juna, a nova vlada bi trebalo da bude formirana do kraja naredne sedmice.

Jedan od najbitnijih uslova za buduće članove kabineta jeste da nisu obuhvaćeni istragama koje vodi Specijalno javno tužilaštvo.

U fotelji novog ministra unutrašnjih poslova mogao bi se naći Oliver Spasovski, a u fotelji ministra spoljnih poslova Nikola Dimitrov. Takođe, kao novi ministra pominju se Radmila Šećerinska, Jovan Despotovski, Renata Deskoska i drugi.

DUI je u vladi premijera Nikole Gruevskog imala osam ministarskih mjesta, a da li će ih zadržati zavisiće uglavnom od toga da li će u novom kabinetu učestvovati i pokret “Besa”, koji je svojim potpisima dao podršku vladajućoj koaliciji.

Iz redova DUI-ja pominju se imena bivših ministara Artana Grubija, Adnana Jašarija, Bujara Osmanija, Hazbi Like, kao i potpredsjednika Izeta Medžitija i Teute Arifi.

Oni će, izvjesno je, tražiti i mjesto direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje ili Biroa za javnu bezbjednost.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

 

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS