Manifestacija ''Zlatni vitez u Prvom kadru'' u okviru Spasovdanskih svečanosti

prvi kadar forumFilmski program ''Zlatni vitez u Prvom kadru'' je nastavak dugogodišnje saradnje između Međunarodnog festivala ''Zlatni vitez'', Rusija i Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar", Istočno Sarajevo, koja traje već nekoliko godina, kroz promociju najnagrađivanijih filmskih ostvarenja iz Rusije na jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj ''Prvom kadru''.

U okviru manifestacije biće prikazan izbor najboljih filmova jednog od najznačajnijih filmskih festivala iz Rusije ''Zlatni vitez'', koji su osvojili prestižne filmske nagrade u 2015. i 2016. godini, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Produkcije Prvi kadar.

Na otvaranju manifestacije biće prikazana tri kratka igrana filma: ''Bratstvo'', čiji scenario i režiju potpisuje Anastasija Galkina, film o životu u Bogosloviji, koji naizgled djeluje spokojan, ali pored tog spokojstva je i nevidljiva stvarnost, sa kojom svaki Bogoslov dolazi u koštac, boreći se sa svojim alter egom.

Pored njega, publika će imati priliku da vidi priču o vojničkom iskušenju tokom izvršenja jednog vojnog zadatka, u filmu ''Lična stvar'', dobitnika Zlatnog viteza u kategoriji kratki igrani film 2015. Režiju filma potpisuje reditelj Andrej Nosakov, a glavnu ulogu u filmu tumači Andrej Ganičev.

Posljednji film na programu prve večeri je ''Nenaučena lekcija 14/41'', dobitnik Zlatnog viteza 2016., u režiji Nine Vedmickaje. Film u kom igraju Makar Pustoramov, Daniln Buličev i Jana Poplavskaja donosi interesantnu priču o učeniku petog razreda iz Donjecka, Nikolaju, koji za vrijeme granatoranja grada ostaje sam u učionici, kada iznenada shvati da je školska tabla, ustvari, portal u prošlost.

Počasni gost programa je predsjednik klubova ''Zlatnog viteza'' glumac i reditelj Aleksej Vasiljevič Safonov, počasni umjetnik Rusije, kome će biti uručena Filmska klapa, simbol Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar, navode za Sarajevo-RS  iz Prvog kadra.


U okviru programa, najmlađa publika će imati priliku da vidi igrani film za djecu ''Nebeska kamila'', dobitnika Srebrnog viteza 2016, čiji scenario i režiju potpisuje Jurij Feting. Film će biti prikazan i u bioskopu Miltipleks u Andrićgradu.

Manifestacija se završava 27. maja, u 20:00 časova prikazivanjem animiranog filma ''Zastupnica'' i dokumentarnog filma ''Na kraju'' , rediteljke Ane Šišove, dobitnika Zlatnog viteza 2015. godine.

Program se realizuje u okviru Spasovdanskih svečanosti, pod pokroviteljstvom Opštine Istočno Novo Sarajevo, u organizaciji Produkcije Prvi kadar.

 

 

nazad na vrh