Menu
A+ A A-

Hor SPKD "Prosvjeta" nastupio prvi put u Palama

  • Objavio:   Milan Ilic

hor prosvjeta naslovnaU okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice, hor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" opštinskog odbora Pale, večeras je održao svoj prvi koncert pred paljanskom publikom u Kulturnom centru.

Hor SPKD "Prosvjeta" OO Pale osnovan je u oktobru prošle godine, a u okviru SPKD "Prosvjeta" djeluje i etno grupa "Vez" koja se takođe predstavila na koncertu.

Aleksandra Srdanović ispred SPKD "Prosvjeta" OO Pale rekla je novinarima da po prvi put organizuju koncert hora otkad je nastao.

"Večeras ćemo se predstaviti publici sa duhovnim i svetovnim programom, nacionalnim i zabavnim programom", rekla je Srdanović.

Dirigent hora SPKD "Prosvjeta" OO Pale i etno grupe "Vez" Ivana Cerović rekla je novinarima da su imali ideju da osnuju hor mnogo prije nego što je on zapravo osnovan, ali sama ideja nije mogla biti ostvarena. U oktobru prošle godine su se okupili i počeli da rade.

"Ideja da osnujemo hor bila je ideja nas par entuzijasta da radimo to što volimo, da pomognemo ovom gradu, da pomognemo da podignemo kulturni život na neki viši nivo", istakla je Cerović i dodaje da trenutno hor broji 24 člana.

Cerovićka je istakla da je prvobitna ideja bila da njeguju duhovnu muziku, i da je tako hor i počeo sa radom.

"Trenutno hor pjeva sevdalinke, srpsku narodnu pjesmu, rusku narodnu pjesmu i makedonsku narodnu pjesmu", dodala je Cerović i napomenula da će hor od naredne radne sezone proširiti svoj repertoar.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da večeras prisustvujemo jednoj lijepoj kulturnoj manifestaciji gdje "Prosvjeta" drži svoju prvu priredbu hora.

"Ono što želimo je da vratimo porodici njenu vrijednost, a "Prosvjeta" to promoviše na najbolji način i gledaćemo da u Palama to bude tradicija i da nastavimo sa ovakvim manifestacijama", dodao je Jugović.

Peti, a ujedno i poslednji dan programa manifestacije "Zdrava porodica – uspješna zajednica" predviđen je za petak, 19. maja sa početkom u 12:00 časova kod paljanske "Pahuljice", kada će mališani pričati i crtati šta za njih predstavlja porodica, što će i zatvoriti ovu manifestaciju u okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice.

 

 

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 18 maj 2017 21:39

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS