Menu
A+ A A-

Rasplamsava se rat mafijaških klanova u regionu

  • Objavio:   Redakcija

policija crnagora specijalciŠkaljarski klan ponovno je napravio haos u podzemlju. Pripadnici ove crnogorske kriminalne skupine nedavno su, drugi put, ukrali kokain od suparničkog kavačkog klana.

''Krađa je izvedena u jednoj evropskoj luci, a ukradenog je kokaina količinski mnogo više od prve ukradene ture od 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji. Prva krađa rascijepila je kotorski kriminalni klan na dvije grupe, škaljare i kavače, koji su od tada u najvećem mafijaškom ratu na Balkanu. Nova krađa kokaina, koji je iz Južne Amerike stigao u Evropu, samo je rasplamsala rat koji se vodi na relaciji Crna Gora – Srbija i koji završava profesionalnim, često plaćenim likvidacijama'', kaže za ''Blic'' izvor blizak srpskim sigurnosnim strukturama.

Kavači su organizovaniji , brojniji i finansijski nadmoćniji

Posljednja žrtva ovog mafijaškog rata je pripadnik škaljarskog klana, Cetinjanin Miloš Đuričković (47), koji je u petak oko 4 sata ranjen u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu.

Đuričkovića je okrznuo metak i Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu gdje je operisan.

''Đuričković je, kao i većina škaljarske ekipe, stacioniran u Beogradu jer su u Crnoj Gori na meti policije mnogo više od suparničke grupe. Suparnička kavačka grupa u Crnoj Gori ima zaštitu glavnog bosa Brana Mićunovića, dok su se škaljari otrgnuli od bilo kakvog autoriteta, čak su i prijetili Mićunoviću da se ne miješa u njihov sukob s kavačima'',  kaže ''Blicov'' izvor.

Dosadašnja operativna saznanja sigurnosnih službi ukazuju da su kavači daleko organizovaniji, brojniji, finansijski nadmoćniji, ali da uprkos tome, škaljarska ekipa slovi kao daleko opasnija.

Škaljarska ekipa je podmlađena, vješti su s oružjem, spremniji i ne slušaju nikoga. Zato su i opasniji. Bolje dolaze i do informacija, tako su i uspjeli dva puta ukrasti plijen kavača, ali ih i preduhitriti u pripremanim likvidacijama, kao što je bio slučaj s nedavnim pokušajem ubistva Duška Roganovića u Herceg Novom, koji je u eksploziji bombe pod svojim automobilom ostao bez obje noge.

Roganović je napadnut u trenutku dok je planirao i organizovao ubistvo nekog od škaljarske ekipe u Beogradu. Vođe škaljarske ekipe su braća Jovica i Igor Vukotić.

Koliko su se osamostalili govori podatak da su u sukobu sa svim ostalim crnogorskim kriminalnim grupama. Osim sukoba s kavačkom ekipom, braća Vukotić su u sukobu i sa grupom Darka Šarića, grupom “Maksimus” koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i s istaknutim pojedincima crnogorskog podzemlja: Ivanom Delićem, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

Postoje zajednički prijatelji i zajednički interesi

Uprkos najbrutalnijem sukobu, između dvije grupe i dalje postoje stari zajednički prijatelji i zajednički interesi u narkobiznisu. Tako se prošle godine dogodilo da je jedan od vođa škaljarske ekipe bio na večeri s jednim viđenijim pripadnikom kavačkog klana u novosadskom restoranu.

Sutradan je pripadnik kavačkog klana ubijen i to po naređenju vođe škaljara.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS