Menu
A+ A A-

Narodna skupština nije usvojila Prijedlog o prodaji ''Ljubije''

  • Objavio:   Redakcija

skupstina rs sjednica majNarodna skupština Republike Srpske u drugom nastavku 18. redovne sjednice nije usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998% akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Za ovaj Prijedlog glasalo je 39 narodnih poslanika, protiv je bilo 34, a suzdržanih 7. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2014-2019) za 2015. i 2016.godinu, kao i Informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

Na zahtjev predlagača, Vlade Republike Srpske, sa Dnevnog reda sjednice povučen je rijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanju.

Poslanici Koalicije Domovina izjavili su upravo na konferenciji za medije da će biti suzdržani prilikom glasanja o prodaji akcija RŽR Ljubija.

 Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske zaključili su raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je ponuda kompanije "Izrael investment grupa" za državni paket akcija u Rudnicima željezne rude RŽR "Ljubija" prihvaćena, jer je bolja od "Mitalove" i donosi investicije i razvoj tog rudnika i Srpske.

Đokić je rekao da Narodna skupština može da prihvati ili odbaci odluku o prodaji akcija "Ljubije", te da je oboje legitimno i donosi određene posljedice.

"Neću biti razočaran ako parlament ne prihvati odluku", poručio je Đokić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Đokić je dodao da je proces prodaje akcija "Ljubije" vođen transparentno. On je naglasio da odluka o prodaji akcija "Ljubije" nije njegova lična odluka, već odluka Vlade Srpske koja je to predložila Narodnoj skupštini.

Đokić je rekao da je Vlada, koja sada upravlja sa 64,99 akcija RŽR "Ljubija", odlučila da pokrene postupak prodaje tih akcija.

"To je predmet ove odluke, a ne prodaja 49 odsto udjela u zajedničkom preduzeću sa `Mitalom`. Na taj način Vlada ničim nije povrijedila osnovni ugovor sa Mitalom", rekao je Đokić i dodao da 92 miliona KM, koliko nudi `Izrael investment grupa` za akcije "Ljubije", donosi konsolidaciju Srpske.

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su prijedlog ove odluke, a o apsolviranim tačkama dnevnog reda će se izjašnjavati u 17.15 časova.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je danas da poslanici ove stranke neće glasati za prodaju akcija Ljubije, jer to "nije u interesu Republike Srpske". Govedarica smatra da ne treba prodavati prirodna bogatstva, te da Srpskoj u vezi sa Ljubijom treba ozbiljan partner i investitor.

"To nije direktor kompanije Izrael investment grupa Evgenij Zotov", rekao je Govedarica tokom skupštinske rasprave.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić naveo je da je prodaja akcija Ljubije hrabar ekonomski potez, te da svaki poslanik o ovoj odluci treba da glasa po svojoj savjesti. On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj proces privatizacije vođen transparentno.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da, ako bude usvojena odluka o prodaji akcija Ljubije" Srpska može dovesti u pitanje investicioni projekat koji je Republici donio stotine miliona KM kroz razna davanja.

"Poslanički klub PDP-a je protiv odluke o prodaji i tako ćemo i glasati", naveo je Borenović. Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da, za sada, nema većine u Narodnoj skupštini za izglasavanje odluke o prodaji akcija Ljubije, te da će se, ukoliko je bude, vidjeti ko je "kupljen".

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić rekao je da Srpsku u slučaju prodaje akcija RŽR Ljubija niko ne može da ucjenjuje, ni Arselor Mital, niti bilo koji pojedinac ili kompanija.

"Ako to dozvolimo, sutra nas neće biti", poručio je Protić tokom skupštinske rasprave.

Protić je rekao da Mital u slučaju prodaje državnog paketa akcija u RŽR Ljubija ne gubi ništa u smislu vlasničkog odnosa u zajedničkom preduzeću, jer će i dalje ima 51 odsto akcija, a Ljubija 49 odsto.

Lider DNS-a Marko Pavić izjavio je u holu Narodne skupštine da DNS neće podržati prodaju RŽR Ljubija kompaniji Izrael investment grup, jer, kako kaže ova kompanija nije kredibilna.

"Krivac za svu gužvu oko prodaje Ljubije je Ministarstvo industrije energetike i rudarstva", rekao je Pavić. On je naglasio da je sigurno je da će DNS braniti interese Prijedora i Republike Srpske i da neće podržati prodaju RŽR Ljubija.

 

 

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com