Menu
A+ A A-

Rudari ogorčeni: "Žive na našoj grbači, a stjerali su nas u tor kao ovce"

  • Objavio:   Redakcija

protest rudari mital1Radnici “Arselor Mitala” Prijedor s autobusima stigli su u Banjaluku. Naime, oko 150 radnika se trenutno nalazi u parku "Mladen Stojanović", gdje se, u prisustvu pripadnika Jedinice za specijalnu podršku, dogovaraju o daljnjim koracima.

Kažu da očekuju dolazak još kolega, koji su krenuli pješke od Omarske, sa raskrsnice Prijedor - Banjaluka.

Međutim, radnici koji su se prema Banjaluci uputili s tri dampera i jednim grederom se vraćaju nazad u rudnik. Kako “EuroBlic” saznaje vratila ih je policija s magistralnog puta Prijedor - Banjaluka u mjestu Omarska.

Kako saznajemo, policija je zaustavila autobuse s rudarima pred ulazom u Banjaluku i rekli da će ih oni provesti do grada, u cilju njihove bezbjednosti.

Doveli su ih u park odakle im ne dozvoljavaju da krenu prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.

''Naš cilj je bio da se spojimo s našim kolegama ispred Skupštine, ali nam to ne dozvoljavaju, što je velika sramota. Ovu policiju mi izdržavamo sa svojom rudarskom grbačom, a oni su nas kao ovce stjerali u park. Evo, na zgradi Vlade Republike Srpske ima prozora tri dana da ih brojiš. I njih izdržavamo, tako da moraju pokazati više poštovanja prema rudarima. Da se pitaju stručnjaci ''Ljubija'' nikad ne bi bila prodana. Nažalost, pitaju se kriminalci'', kaže rudar Veljko Marin.

Milenko Radanović, radnik ''Arselor Mitala'', pozdravio je poslanike koji, kako kaže, odlučuju o veoma važnom pitanju iako nemaju dovoljno relevantnih informacija.

I on i njegove kolege zajedno su poručili Miloradu Dodiku, predsjedniku Srpske, da nema razloga da se boji radnika koji su došli iz blata i prašine.

"Nećemo s vama na 'krušku'", jedan je od transparenata kojim okupljeni aludiraju na vreme kada je Dodik, kako su ocijenili radnici iz Prijedora, ''preveslao'' željezničare i smirio bunt obećanjima nakon čega je s njima popio rakiju u staničnom bifeu.

Milan Đaković, sindikalac koji je predvodio grupu radnika ''Mitala'' u parku Mladen Stojanović, rekao je za ''EuroBlic'' da je protest ''spontan'' i da Kompanija ''Ascelor Mital'' nije učestvovala u njegovoj organizaciji.rudari protest mital3

Na pitanje otkud im pet autobusa i sendviči, koje su telefonom naručili iz Prijedora, Đaković je odgovorio: ''Sve je to naše, to je naš redovni topli obrok i naš prevoz na koji po zakonu imamo pravo''.

Na pitanje novinara, da li ih je poslodavac pustio da izađu s posla i dođu u Banjaluku, Đaković, koji je i poslovođa u proizvodnji, je odgovorio da su rudari ''obustavili rad''.

Svi transparetni, koje su rudari donijeli u Banjaluku, bili su ispisani ćirilicom i istim rukopisom, a najistaknutije poruke su bile: ''Nećemo s vama na krušku'' (rakiju), Alumina i Željeznice RS danas, ko je sutra na redu'', ''Nećemo se predati bez borbe'', ''Prodani glas, izgubljena duša'', ''Bez nas nema ni vas'' i ''Riječi nisu dovoljne''.

Rudari stalno ističu svoj patriotizam i ljubav prema Srpskoj. Interesantno je da je na proteste došao podjednak broj muškaraca i žena, a jedna od radnica u rudarskoj uniformi, koja nije željela da se predstavi, poručila je da rudarima ''ne pada na pamet da krše javni red i mir''.

''Kod nas je sve fino, uredno i po zakonu, od plata i uplata doprinosa do ponašanja radnika, svi smo mi obrazovani i kulturni ljudi'', kazala je ona.

Radnik “Arselor Mitala”, Mile Ćurić, kaže da radnici ne žele da prave probleme i da su zato poslušali naredbu policije da mašine vrate u rudnik.

''Mi smo civilizovani, ne želimo da pravimo probleme i ne želimo da nas nazivaju rušiteljima države, mi samo hoćemo da radimo'', rekao je Ćurić za "EuroBlic".

Radnici su uvjereni da će bez teškoća pješačiti sedam sati do Banjaluke.

''Izdržali smo mi svašta, izdržaćemo i to'', kaže Ćurić.

Njegov kolega Miroslav Topić napominje da su došli da iskažu nezadovoljstvo.

''Nezadovoljni smo zbog toga što žele da nas otjeraju na ulicu, da nam otmu komad kruva iz usta, što nam ne daju da radimo. Mi smo se borili za našu državu, i za ovu našu policiju koja nas sada ovde čuva u ovom teočaku. Naričito negodujemo prema predsjedniku Miloradu Dodiku i ministru industrije, energetike i rudarstva RS Petru Đokiću'', kazao je Topić.

Podsjećamo, radnici prijedorskog “Arselor Mitala” rano jutros su počeli da se okupljaju u rudniku Omarska sa namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj.

 

 

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com