Menu
A+ A A-

Slovački premijer: Kod nas nema mjesta islamu

  • Objavio:   Redakcija

robert ficoSlovačke vlasti ne žele muslimanske izbjeglice u svojoj zemlji ni prema kvotama EU, a premijer te zemlje Robert Fico jasno je poručio da će primiti samo hrišćane sa Bliskog istoka, ako uopšte moraju primati migrante.

"Volim jasne riječi. Islamu nema mjesta u Slovačkoj. Mi nismo `multikulti`. Mi kažemo `Ne!` i nećemo promijeniti naše gledište", poručuje Fico, navodi "Dojče vele".

Pred Sudom EU počeo je proces o temi koja opterećuje Uniju već duže vrijeme - raspoređivanju izbjeglica po zemljama članicama, čemu se protive Slovačka i Mađarska.

Kad je 2015. godine u Savjetu EU donesena odluka o raspoređivanju po članicama Unije oko 120.000 izbjeglica koje se nalaze u izbjegličkim kampovima u Grčkoj, Robert Fico bio je primjetno ljut:

"To je naredba koju ne možemo prihvatiti. Ja ostajem pri svom obećanju: sve dok sam premijer nijedna `kvotna izbjeglica` neće doći u Slovačku".

Na Slovačku je prema toj odluci "otpalo" tek 805 izbjeglica koje bi trebalo da primi. Osim Slovačke, protiv raspoređivanja su bile Mađarska, Češka i Rumunija.

Ficov kabinet početkom decembra 2015. godine donio je odluku da Slovačka podnese tužbu zbog kvota pred Sudom EU.

"Mi smo Vlada Slovačke, vlada suvjerene države. Imamo pravo da podnesemo takvu tužbu", obrazložio je on, a tužbi se priključila i Mađarska.

Slovačka ima pet miliona stanovnika, a manje od tri odsto su stranci koji žive u toj zemlji. Nekoliko hiljada njih su muslimani. U Slovačkoj su, u jednom, svi složni: useljavanje, barem kada je o muslimanima riječ, nije poželjno.

A ako izbjeglica nekako dospije u Slovačku (16 ih je navodno bilo ove godine), najprije dolazi u jednu vrstu "logora za zatvorenike", navodi "Dojče vele".

Presuda u ovom sporu očekuje se najranije u oktobru ove ili najkasnije u martu naredne godine.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS