Menu
A+ A A-

Šarović razgovara sa Kinezima o ulaganjima u infrastrukturu BiH

  • Objavio:   Miljan Rasevic

sarovic kinezi peking razgovorMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nastavio je danas u Pekingu, gde učestvuje na forumu na visokom nivou ''Jedan pojas, jedan put'', intenzivne razgovore sa kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Savjeta ministara BiH.

Kao bi se podržali napori Autoputeva Republike Srpske za finansijsku podršku autoputu Glamočani-Mliništa, ministar se sastao sa predsjednikom Exim banke Liu Liange-om.

Riječ je o vodećoj kineskoj državnoj banci, a razgovaralo se o podršci ove moćne finansijske institucije za više energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

Sa Ding Yanzhang-om, predsjednikom kompanije Gezhouba, jedne od vodećih kompanija za izgradnju energetskih objekata, ministar Šarović je razgovarao o završetku pregovora o izgradnji termoelektrane Tuzla, blok 7.

Zajednički je konstatovano da svi preostali neriješeni detalji iz ugovora o izgradnji ovog značajnog energetskog objekta trebaju biti finalizovani u naredna tri mjeseca.

Takođe, ministar Šarović sastao se i sa predsjednikom kompanije CCSEDC (China construction sixth engineering division corporation) Wang Weidong-om, kompanije specijalizovane za izgradnju putne i željezničke infrastrukture, koja je, od 500 svjetskih kompanija iz ove oblasti, rangirana na 27 mjesto.

Veoma sadržajni razgovori obavljeni su i sa kompanijom Powerchina, navodi se u saopštenju za naš portal. 

Podsjećamo, tokom boravka na svjetskom ekonomskom forumu, ministar Šrović je, u ime Bosne i Hercegovine, potpisao Sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma.

Potpisivanjem sporazuma, BiH je i formalno postala dio istorijskog projekta ''Jedan pojas, jedan put'' u kome je Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi evra.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS