Menu
A+ A A-

Obavještenje Odjeljenja za informacionu bezbjednost RS

  • Objavio:   Redakcija

bezbjednost virusOdjeljenje za informacionu bezbjednost – CERT Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje ransomvera pod nazivom "WannaCry" i njegove varijante "WannaCrypt0r".

Ova varijanta malicioznog softvera iskorištava SMBv1 ranjivost na neažuriranim Windows operativnim sistemima od kojih su ranjive sve verzije od Windows XP do Windows 10 kao i serverske edicije.

Prepuručuju bezbjednosno ažuriranje Windows operativnog sistema, odnosno primjenu MS17-010 (link is external) zakrpe izdate od strane Microsoft-a 14. marta ove godine, kao i prestanak korištenja verzija Windows operativnog sistema za koje se ne više ne vrše bezbjednosna ažuriranja i za koje je prestala zvanična podrška (Windows XP).  

Iako do sada nisu prijavljene infekcije ove vrste unutar kibernetičkog prostora Republike Srpske, ukoliko se iste uoče, preporučuju sljedeće korake:

- Trenutno isključiti inficirani računar sa lokalne mreže

- Obavijestiti CERT Republike Srpske putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (link sends e-mail) ili putem web sajta https://oib.aidrs.org

- NE PLAĆATI bitcoin otkupninu (oko 300 USD) jer ista ne garantuje povrat podataka.

U sklopu preventivnih mjera, skrećemo pažnju na anonimne poruke elektronske pošte sa prilogom. Ove poruke NE OTVARATI i trenutno brisati.

OIB – CERT Republike Srpske vrši aktivan nadzor nad širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama „WannaCry“ ransomvera u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, sa preporukama u vezi sanacije štete obavijestićemo javnost. 

TEHNIČKI DETALJI

WannaCry enkriptuje datoteke na hard disku i zahtijeva od korisnika plaćanje otkupnine u iznosu od 300 USD u bitcoinima. Takođe kreira datoteku pod nazivom !Please Read Me!.txt u kojoj je objašnjeno šta se desilo i kako platiti otkupninu.

Nakon infekcije, širi se na druge računare u lokalnoj mreži iskorištavajući SMB ranjivost u Windows operativnim sistemima.

Trenutno ne postoji način da se enkriptovane datoteke dekriptuju (povrate u čitljivo stanje). Preporučuje se povrat podataka sa back-up sistema (ukoliko su dostupni).

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com