Menu
A+ A A-

''Preletači'' računaju na slabo pamćenje glasača

  • Objavio:   Redakcija

simona zakula nsrsNarodna poslanica Simuna Žakula samo je javno rekla ono što gotovo sve njene kolege misle – politika im služi za ostvarivanje ličnih i porodičnih interesa.

To je stav sagovornika ''EuroBlica'' nakon što je javnost ostala zatečena izjavom pomenute poslanice, koja je odlazeći iz SDS izjavila da to čini jer stranka nije uspjela da reši poslovne probleme između firme njenog muža i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića!

Kako saznajemo, njen muž je u privatizaciji postao većinski vlasnik KP ''Progres'' i mir je vladao sve dok je dobijao poslove u Doboju, s godišnjim milionskim prihodima.

Ljubav je pukla kada je na tenderu prošla druga firma, a Petrović od ''Progresa'' zatražio dio dobiti, budući da je Doboj zadržao manjinski udio u vlasništvu.

Izvori ''EuroBlica'' tvrde da Žakula ima dvije opcije - da se priključi Socijalističkoj partiji, budući da je u kumovskoj vezi sa lokalnim funkcionerom SP, ili da uđe u SDS-K, zajedno sa takođe bivšim poslanicima SDS predvođenih Nenadom Stevandićem.

Kao nagradu za okretanje leđa SDS, Žakula bi mogla da bude imenovana za pomoćnicu direktora Bolnice u Doboju.

''Ovo jeste samo jedan u nizu događaja, ali je karakterističan po tome što se prvi put priznalo da u pozadini postoji lični interes. Najblaže rečeno, to je skandalozno. Tu dolazimo na početak priče, a to je izuzetno nizak nivo političke kulture građana, koji će vrlo brzo zaboraviti sve što se desilo. Da nije tako, ta žena vjerovatno više ne bi mogla da se bavi politikom, jer je ni druge stranke ne bi stavljale na svoju listu'', kaže za ''EuroBlic'' politikolog Velizar Antić.

Kako se rješiti poslanika preletača? Jedan od prijedloga koji se vuče godinama, ali nikako da uđe u Izborni zakon BiH, jeste da poslanički mandat pripada isključivo političkim partijama.

Antić smatra da je to korak unazad u demokratskom smislu, ali da bi ipak trebalo razmisliti o takvom rješenju u BiH, sve dok ne dostignemo potreban nivo političke zrelosti.

''To će možda biti za 30 ili 50 godina. Ne znam'', kaže Antić.

Prije Žakule, još nekoliko poslanika promijenilo je stranku ili političku stranu u NSRS - Ilija Stevančevič, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Slavko Dunjić, Darko Banjac, Zlatko Maksimović, Neda Petrić. Kao razloge uglavnom su navodilinenad stevandic nsrs zaštitu interesa naroda ili neslaganje s vrhom SDS (odakle ih je otišlo najviše) ali su po srijedi bili neki drugi interesi.

Ilija Stevančević je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS, ali je promijenio tabor, kada je vladajućima poslao i listu zahtjeva s pozicijama koje želi.

Stevandić je izašao iz SDS zbog ''izdaje srpskih nacionalnih interesa u Sarajevu'', da bi potom formirao političku partiju koja je u bliskim odnosima s vlašću, a glas Stevandića često je presudan u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Maksimović je okrenuo leđa SDS kada ga nisu podržali u trci za gradonačelnika Bijeljine. Zato je to učinio SNSD, a on je nagrađen pozicijom zamenika direktora Fonda PIO Republike Srpske.

Mitrović najpoznatiji

Najpoznatiji preletač je Vojin Mitrović. Kao kadar SNSD pred opšte izbore 2014. prešao je u NDP, ali se vratio starom jatu čim je prošao u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ipak, brzo je ušao u sukob sa strankom jer je gradska vlast u Banjaluci odugovlačila s dozvolama za regulacioni plan koji je obuhvatao zemljište na kome gradi benzinsku pumpu.

Nedavno je napustio Klub SNSD ''zbog neslaganja politikom stranke u Semberiji''. Nezvanično, Mitrović traži posao za sina u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

 

 

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS