Menu
A+ A A-

''AccuWeather'' najavljuje vrelo ljeto na Balkanu

  • Objavio:   Redakcija

termometar visoke tempAmerička meteorološka kuća ''AccuWeather'' prognozirala je da će za područje južne i istočne Evrope ovo biti dugo toplo ljeto sa opasnim toplotnim udarima i sušom.

Prema prognozi te meteorološke kuće, u južnoj i istočnoj Evropi očekuju se dugi periodi sa temperaturama iznad uobičajenih prosjeka, posebno na, kako se navodi, u Italiji i Balkanskom poluostrvu. Posebno dugi talasi vrućine biće izraženi tokom jula i avgusta.

"Temperature iznad 32 stepena Celzijusa biće uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg perioda opasnih vrućina koje će trajati najmanje sedam dana", navodi se u prognozi, uz posebnu napomenu da se mogu očekivati i temperature koje će biti iznad dosadadšnjih temperaturnih rekorda.

Meteorolog Aen Repert je govoreći o području Balkana rekao da najveća opasnost od visokih temperatura prijeti Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji. Njegov kolega Tajler Rojs nije isključio mogućnost pojave povećanog nivoa smoga i lošeg kvaliteta vazduha.

Posljedica visokih temperatura će biti suša, što će se posebno negativno odraziti na usjeve.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Servisne informacije

Radio Sa-RS