Menu
A+ A A-

Nastavlja se borba protiv ''divljih'' prevoznika

  • Objavio:   Redakcija

autobuskaisProšlomjesečna obustava rada Autobuske stanice Pale, zbog nezakonistosti u oblasti drumskog prevoza i pojave neregistrovanih “divljih” prevoznika, nije imala odjeka u nadležnim institucijama.

Stoga će i ovog mjeseca biti prinuđeni da stanicu zatvore i to na dva dana, a ako se situacija ne promijeni u septembru- i trajno.

Nezadovoljstvo bi se moglo preliti i na ostale autobuske stanice u Istočnom Sarajevu, te autoprevoznike koji autobusima saobraćaju na relacijama ka Srbiji i Beogradu.

Više od 150 putničkih kombi voznila svakodnevno ulazi iz susjednih zemalja u BiH, i obavlja neregularan prevoz putnika.

Izbjegavaju stanične usluge, otimaju putnike.

Stanični peroni prazni, prevoznici otkazuju vožnje, a putnici, kažu, autobusima putuju jedino ako ne ugrabre mjesto kod divljih prevoznika.

''Jednodnevna obustava bila je upozorenje nadležnim da ovu oblast vrate u zakonske okvire. Ne želimo da nekog privolimo ili tražimo dodatne subvencije za naš rad, jer poslujemo sa gubitkom, već da ukažemo da ukoliko svi budu u skladu sa zakonom radili svoj posao i mi ćemo živjeti od onog čime se bavimo'', kaže Njegoš Poljaković, direktor preduzeća ''Stanišić''.

Nezadovoljni i na Sokocu, tim prije što je autobuska stanica tranzitna. I na Sokocu kao i u Palama zbrajaju gubitke i razmišljaju o zatvaranju stanice.

''U ovoj godini imamo pad prometa za više od 20% u odnosu na predhodnu. To je nešto s čim se ne možemo boriti i ne želimo da autobuska stanica ugrozi ostatak firme koji posluje pozitivno'', dodaje Poljaković.

A dok na autobuskim stanicama pad prometa raste u posljednjih pet godina, prevoznici se sa divljim konkurentima bore najmanje osam godina.

Niz sastanaka sa inspektoratima za saobraćaj Republike Srpske i BiH pa i graničnom policijom za sada nije urodio plodom. Neke linije su već ukinute, a pojedine jedva opstaju.

''Konkretno, Kondor svaki dan gubi 400 – 500 maraka, mjesečno 12-15 hiljada, a godišnje 150 – 180 hiljada. Drastičan pad putnika veže nas i za cijenu usluge. Ako bi to nadležne institucije riješile, mogli bismo cijenu sniziti za 20%'', kaže Verislav Savčić iz autoprevoznog preduzeća ''Kondor'' Istočno Sarajevo.

Trenutna cijena na relaciji Istočno Sarajevo – Beograd iznosi 39 maraka, a divlji prevoznici kartu naplaćuju 15 evra. I nije samo cijena presudna za odluku putnika da koristi usluge kombi prevoznika, voze sa adrese na adresu.

No, izbjegavajući granične prelaze na kojima im granična policija onemogućava prelazak i naplaćuje kazne, putnici u Beograd znaju stići i preko Rudog, ponekad Tuzle, Višegrada.

Dešavalo se i da ih inspekcijski organi isključe iz saobraćaja, pa se tek onda, na pola puta, putnici dovijaju kako da se prebace autobusima. No, i pored svega, divlji prevoznici ne odustaju, ali neće ni domaći.

Za 15 dana ponovo sastanak sa nadležnim institucijama, kada će od granične policije zahtijevati da spriječi njihov.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS