Menu
A+ A A-

Proslavljen Dan Evrope u Sarajevu

  • Objavio:   Redakcija

dan evrope sarajevoPripadnici EUFOR-a danas su u Sarajevu obilježili Dan Evrope vojnom paradom u kojoj su učestvovali pripadnici evropskih snaga, kao i Oružanih snaga i vojnog orkestra BiH.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je EU projekat mira i stabilnosti za sve, te da je prošlo 60 godina od osnivanja EU i da su, uprkos pokušajima unošenja razdora u ovaj projekat, posljednji izbori u Francuskoj i Holandiji pokazali da se tim snagama može oduprijeti.

Vigemark je izjavio da je jednako simbolično da je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i da je bitno da se zna da su tamne struje i mračne sile pobijeđene na taj dan.

On je apelovao na sve vjerske i etničke grupe, građani i političke struje u BiH da ne koriste nacionalnu retoriku radi daljeg unošenja razdora.

Podsjetio je da EU počiva na temeljima "ujedinjenosti u različitosti" i da treba imati međusobno poštovanje za sve.

''Da bi ste postali članica EU, nije dovoljno samo ispuniti Upitnik i neke druge uslove. Јako je bitno da se njeguje kultura postizanja konsenzusa i tolerancije'', naglasio je Vigemark.

Komandant EUFOR-a u BiH general-major Anton Valdner rekao je da je svečanost organizovana radi obilježavanja Dana Evrope i da bi se odala počast vojnicima koji su dali život za mir u BiH.

Valdner je napomenu da se 9. maj slavi u zemljama članicama EU i zemljama koje su kandidati za članstvo u EU radi promovisanja i jedinstva među Evropljanima.

Prema njegovim riječima, EU je jedinstven mirovni projekat u istoriji svijeta iako je kroz vrijeme nailazio na određene poteškoće.

''Svojim prisustvom u BiH pomažemo da se postigne održiva stabilnost i ostajemo u potpunosti posvećeni podršci Oružanim snagama BiH, njihovim osposobljavanjem i obukom'', dodao je Valdner.

 

 

nazad na vrh

Bosna I Hercegovina

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com