Menu
A+ A A-

Ulovio ajkulu od 680 kilograma

  • Objavio:   Redakcija

ajkulaDvadesetešestogodišnji Ben Bond, ribar iz Irske, upecao je 680 kg tešku ajkulu. Riječ je o najvećoj ajkuli ikada uhvaćenoj u Evropi. Bond je sedam i po metara dugu ajkulu poslije borbe koja je trajala sat i po! On je rekao da su mu oči bukvalno iskočile kada je spazio koliko je ajkula velika.

Morski pas "glavonja šestoškrgaš", koga je uhvatio Ben, je ugrožena vrsta morskih pasa, zbog čega ju je ribar odmah oslobodio i pustio u vodu.

Ben je bio ponosan na svoj ulov, pa je proslavio uz kriglu piva. Kasnije je ispričao kako se borio čitavih 90 minuta sa smrtonosnom ajkulom.

Kada ju je privukao svom ribarskom brodu, ajkula je bila dugačka kao pola njegovog broda od 12 metara. Pošto je oslobodio ajkulu, iscrpljeni Ben iz Somerseta u Engleskoj, se ubrzo vratio u luku i proslavio ulov.

"Bila je ogromna", ispričao je okupljenima.

"Kada je zagrizla mamac osjetio sam da se radi o nekom 'teškašu'. Mislio sam da će biti teško da je izvučem sa dna, ali prava borba je počela tek na sredini mora. Poslije oko 75 minuta, vidio sam je blizu površine i bio sam šokiran. Rep joj je bio na jednom kraju broda, a glava negdje na sredini. Imala je ogromne ralje. Napadi na ljude ove vrste ajkula su izuzetno retki, ali to je najviše, jer one žive tako duboko u morima. Ne bih volio da budem u vodi kada je ona tu", rekao je Ben.

On je do Irske otišao zbog trodnevnog pecanja sa prijateljem Ben Karterom, koji je takođe upecao impresivnog, ali znantno manjeg "glavonju šestoškrgaša". Ove ribe provode veći dio života u dubokim vodama i zbog toga praktično nemaju interakciju sa ljudima. U posljednjih 500 godina zabilježen je samo jedan napad ove ajkule.

Kako bi se Benov ulov klasifikovao kao zvanični rekord, morao je da ubije ajkulu kako bi ona bila ispravno izmjerena na obali. Ben to ipak nije uradio, između ostalog i zbog toga jer je ova vrsta ajkule označena kao ugrožena vrsta, piše "Dejli mejl".

 

 

nazad na vrh

Zanimljivost

Radio Sa-RS