Menu
A+ A A-

Deveto pokloničko putovanje

  • Objavio:   Redakcija

hodocasnici ostrog sokolaProljećna kiša okupala je Sokolac ovog đurđevdanaskog jutra. U porti crkve Svetog proroka Ilije okupila se grupa hodočasnika, koji po deveti put odlaze na pokloničko putovanje manastiru Ostrog, gdje će se pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Ove godine na pokloničko putovanje krenulo je dvanaest hodočasnika iz našeg grada. Molitvom i željama za srećan put ispraćeni su uz blagoslov sveštenstva Crkvene opštine Sokolac.

Vođa puta i ove godine je Dejan Elez. On je jedan od pokretača ovog putovanja. Manastiru Ostrog odlazi već devetu godinu zaredom. Kako kaže, zadovoljstvo mu je što se sve više mladih ljudi pridružuje na ovom svetom putu.

– Devetu godinu zaredom odlazimo da se poklonimo moštima Svetog Vasilija Ostroškog. Godinama broj hodočasnika se povećava, tako da ove godine na pokloničko putovanje kreće nas dvanaest iz Sokoca, što je meni kao jednom od osnivača ovog puta posebno drago. Među nama je i jedna djevojka. Prati nas ružno vrijeme, ali se nadamo da ćemo uz Božiju pomoć preći ovaj put i u manastir Ostrog stići 11. maja, u manastiru dočekati 12. maj – praznik Svetog Vasilija Ostroškog, istakao je Elez.

Po prvi put na pokloničko putovanje krenuo je i najmlađi među njima, šesnaestogodišnji Stefan Bajagić, član Planinarskog društva "Glasinac" Sokolac.

– Kada sam vidio hodočasnike kako odlaze na putovanje prošle godine, javila mi se želja da i ja krenem sa njima. Ove godine želja mi se ostvarila. I ranije sam posjećivao manastir Ostrog, a ove godine odlazim kao hodočasnik. Nadam se da ću uz Božiju pomoć istrajati na ovom putu, rekao je Stefan.

Jedina djevojka koja se odvažila da prepješači put dugačak 220 kilometara je Mladenka Vukosavljević. Ona na pokloničko putovanje odlazi drugi put.

– Ja bih svakome preporučila da krene na ovaj sveti put, jer je to osjećaj koji se ne može opisati, već se mora doživjeti, poručila je Mladenka.

Mladići iz Sokoca su 2009. godine prvi put otišli na pokloničko putovanje. Od tada pa do danas ova tradicija nije prekinuta. Ove godine na pokloničko putovanje krenuli su: Dejan Elez, Mladen Cvijetić, Milenko Cvijetić, Nenad Radović, Milisav Zoranović, Mladenka i Mladen Vukosavljević, Milanko Krstajić, Stefan Bajagić, Dragan Gladanac, Miljan Ruljić, Dragomir Koprivica i Miljan Maletić iz Rogatice.

Prvog dana hodočasnici će preći put dug 45 kilometara do mjesta Dub, gdje će prenoćiti u prostorijama preduzeća "Romanijaputeva", firme koja je poklonicima jedan od najvjernijih sponzora.

Sokolačke hodočasnike smo ispratili uz želje za srećan put, da im budu laki koraci, te da u zdravlju stignu pod ostroško stijenje i poklone se ćivotu velikog svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog. Sa nestrpljenjem ih čekamo 12.maja na mjestu odakle su i krenuli, u porti crkve Svetog proroka Ilije.

nazad na vrh

Radio Sa-RS