Intelektualna elita uputila peticiju protiv Darvina

Napišite komentar

darvinGotovo 200 srpskih akademika, profesora, ljekara, inženjera uputilo je Ministarstvu prosvjete i tehnološkog razvoja, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsjedništvu SANU kao i senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, piše ''Danas''.

Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara, pedesetak ljekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Ovo nije prvi put da se ovakva inicijativa pokrene, u septembru 2004. godine tadašnja ministarka prosvjete Srbije Ljiljana Čolić objavila je dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana za biologiju za osmi razred osnovne škole, što je najveći dio naučne i stručne javnosti u Srbiji ocijenio kao ''krajnje bizaran potez''.

Epilog ovog slučaja bio je ostavka ministarke.

Uz peticiju, kako piše ''Danas'', navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i da, kako piše, “srazmjerno značajnoj ulozi u državi i društvu doprinesete realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica”.

U peticiji između ostalog piše i da ''kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove''.

''Globalisti i ateisti, koji danas u svijetu zauzmaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se cijelom svijetu javljaju brojni priznati naučnici, među kojima je i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku svijeta, života i čovjeka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama'', navodi se u obrazloženju peticije.

 

 

Peticiju je, po svom priznanju, potpisala i bivša ministarka, i to, kako kaže rado.

''Darvinova teorija vrijeđa vjernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenje da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa'', rekla je Čolić, prenosi '''Nedeljnik'', a potom dodala da teorija evolucije i tvrđenja da je čovjek nastao od majmuna vrijeđa sve vjernike, a ne samo pravoslavne.

Ko su potpisnici

Među potpisnicima inicijative između ostalog su: doktor istorijskih nauka Veselin Đuretić, doktor medicisnkih nauka Nevenka Rončević, magistar hemijskih nauka Mihailo Ršumović, doktor tehničkih nauka Nikola Babin, diplomirani inženjer geologije Dušan Tošić, profesor biologije Vesna Manasijević, etnolog Mihal Gombar, advokat Dejan Kovačević, akademski vajar Miodrag Živković, akademski slikar Miodrag Jelić, doktori teoloških nauka Dragan Milin i Dimtrije Kalezić i mnogi drugi.

Posljednja izmjena petak, 05 Maj 2017 18:31
Ovdje napišite svoj komentar...
Prijavi se kao
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh