Menu
A+ A A-

BiH u protekloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre

  • Objavio:   Miljan Rasevic

vijece ministara sjednica sarsSavjet ministara BiH usvojio izvještaj o radu za 2016. godinu, u kojem se navodi da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednju dekadu.

Prikupljeno je najviše prihoda, a uz najmanju zaduženost u regiji i najveći porast broja zaposlenih, Savjet ministara BiH je ostvarilo značajnu dinamiku u evropskim procesima u BiH, što je rezultiralo dobijanjem Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji s 3.242 pitanja.

Intenzivirane su i aktivnosti BiH na ispunjavanju uslova iz Talinna u cilju aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), gdje je postignut napredak jer je od ukupno 63 perspektivne vojne lokacije upisano 25 lokacija vojnih objekata koje se nalaze u Federaciji BiH.

Savjet ministara BiH u prošloj godini je održao 63 sjednice na kojima je ukupno razmotreno 1.146 tačaka te pripremljeno i urađeno 1.411 zaključaka. Utvrđeno je 19 prijedloga zakona, usvojeno sedam strategija i 13 akcionih planova, donesene su 283 odluke, usvojeno 25 pravilnika, utvrđen 91 prijedlog ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora.

Takođe, Savjet ministara je u ovom periodu, između ostalog, utvrdilo 66 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti i 133 izvještaja.

Objavljeni su i rezultati popisa, usvojene su odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH te o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije, a radilo se i na razvoju sektora pravde.

Istovremeno je načinjen progres u ispunjavanju međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava te je usvojen Akcioni plan sprovođenja Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Donošenje Odluke o provedbi Rezolucije 1373 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda rezultiralo je skidanjem BiH s liste zemalja s nedostacima u pravnom okviru u vezi s finansiranjem terorizma.

Intenzivirana je i regionalna saradnja te su zaključeni brojni sporazumi sa zemljama regije i unapređena provedba postojećih.Savjet ministara je u 2016. godini nastavio provedbu mjera iz Reformske agende, a njena realizacija iznosi 53 posto.

Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti Savjeta ministara, što znači da je od 34 mjere iz Akcionog plana do kraja 2016. godine u potpunosti realizirano 18 mjera, dok je veći broj mjera kontinuirano u fazi procesa.

Prvi put je na državnom nivou usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom, a usvojena je i Strategija u oblasti migracija i azila i Akcioni plan za period 2016. – 2020. godine.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina