Menu
A+ A A-

Kupovinom ''Famosa'' do privrednog razvoja Pala

  • Objavio:   Miljan Rasevic

jugovic press 2017Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da ova lokalna zajednica želi da, uz pomoć Vlade Republike Srpske, kupi bivšu fabriku "Famos" koja je uređena industrijska zona sa svojim prostornim planom, na čemu opština Pale treba da zasniva privredni razvoj.

Jugović je rekao da je ovaj nekadašnji gigant stavljen pod stečaj i ponuđen na prodaju, ali da do sada nije pronađen novac.

''Kupovinom ''Famosa'' opština Pale bi postala vlasnik industrijske zone, odnosno lokacije za investiranje. ''Famos'' posjeduje 16 objekata čija je površina 23.279 metara kvadratnih, zemljište površine 64.252 metra kvadratna sa saobraćajnicama u dužini od 1,5 kilometara i kompletnom infrastrukturom'', rekao je Jugović.

On je dodao da se u tim objektima nalaze mašine za proizvodnju koje će biti predmet prodaje bilo koga ko kupi fabriku. Načelnik je istakao da bi one bile prodate u staro gvožđe, a da bi djelimično bila refundirana uložena sredstva.

''Od kupoprodaje ''Famosa'' bilo bi isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika u prvom naplatnom redu. Opština potražuje poreza na nekretnine 160.000 KM, a Poreska uprava Republike Srpske 800.000 KM doprinosa i poreskih obaveza, što može biti olakašavajuća okolnost pri kupovini'', istakao je Jugović.

Načelnik Jugović navodi da bi ovim potezom bio riješen još jedan veliki problem opštine Pale, a radi se o izmještanju postojeće toplane iz urbanog dijela grada.

''Toplana bi se mogla povezati sa kotlovnicom u ''Famosu''  i na taj način bi se oslobodila atraktivna lokacija, koja bi se koristila za druge namjene. U krugu nekadašnje firme mogla bi se smjestiti neka druga preduzeća poput ''Vodovoda'' i ''Komunalnog''. Procijenjena vrijednost imovine ''Famosa'' iznosi 2,8 miliona maraka, onoliko koliko je sadašnje rukovodstvo opštine Pale naslijedilo duga iz prošle godine'', napomenuo je Jugović.

Jugović je tokom današnje konferencije za medije zatražio saglasnost Skupštine opštine za načelne pregovore sa stečajnim upravnikom, Vladom Republike Srpske i svim relevantnim institucijama za realizaciju ovog projekta.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS