Menu
A+ A A-

Jugović demantovao navode da neadekvatno troši novac Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

jugovic press pale 2017

Načelnik opštine Pale Boško Jugović danas je sazvao konferenciju za medije gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji na području opštine Pale kao i o pitanjima koja se moraju riješiti da bi ova opština normalno funkcionisala u narednom periodu.

Jugović je demantovao navode da planira kupovinu novog službenog automobila, te brojne naslove u elektronskim medijima svrstao kao pokušaj diskreditovanja i opstrukcije njegov rada kao načelnika opštine.

''Jedna od tih zamjerki meni kao načelniku je bila da ja neracionalno trošim sredstva za nabavku novog automobila. Apsolutno vodimo računa o svakom feningu i priča o rasipništvu unutar opštine je produkt jedne kampanje koja još uvijek traje'', istakao je Jugović i dodao da je na prethodnoj sjednici SO Pale insistirao da se prodaja jednog od službenih automobila povuče sa tačke dnevnog reda.

Načelnik opštine Pale uvjerava da do kraja ove godine sigurno neće kupiti novi automobil, te da će sredstva planirana za novo vozilo biti usmjerena u potrebnije svrhe.

''O načinu trošenja sredstava u prethodnom sazivu želim da naglasim da će više detalja biti nakon revizije koja se očekuje u junu i revizorskog izvještaja koji neće nimalo biti veseo i sretan'', naglasio je Jugović.

On kao glavni problem navodi nemogućnost podizanja kredita za nesmetan nastavak razvoja opštine i ulaganja u infrastrukturu, jer prema dosadašnjem stanju nemaju dovoljno novca za ostvarenje zacrtanih ciljeva.

Jugović kaže da danas sve opštine, ne samo u Srpskoj, već i u regionu funkcionišu kroz podizanje kredita te da je to prirodno.

''To je koncepcija na kojoj se zasniva razvoj većine lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Te kredite uzimaju Bijeljina, Gradiška, Trebinje i drugi gradovi'', ističe Jugović i pita se zašto bi Pale bile izuzetak?!

''U prethodnim mandatima SPC ''Peki'' izgrađen je sa pet miliona maraka kredita, te 1,5 miliona KM pomoći Vlade RS, u neto iznosu sa nepripadajućim kamatama koje iznose do 8,5 miliona KM, kao i sa donacijama Grada, pa se na kraju sve zaokruži na 10.891.000 KM'', navodi Jugović i pita se ako je toliko novca podignuto iz kredita za dvoranu zašto se njemu osporava sedmi dio tog iznosa.

''U međuvremenu se u Palama prodalo sve što se moglo prodati, uključujući Jahorinu gdje je samo zarađeno preko milion maraka. U toj dezorijentisanosti smo zatekli dug od 1,815.000 KM obaveza sa 31.12.2016. godine, kao i sa neisplaćenim kreditima za ovu godinu koju ja moram da isplatim od 830.000 KM, te 800.000 KM budžetskog deficita'', kaže Jugović.

On napominje da načelnik i svi koji se bave finansijama u Opštini ove godine moraju obezbjediti 2.645.974 KM za izmirenje obaveza iz prošle godine, a da se ništa od novih investicija ne realizuje.

Načelnik opštine Pale ističe da opštinu čeka i tužba za kašnjenje pri plaćanju za SPC ''Peki'' u iznosu od 300.000 KM, tužba za sječu šume na imanju Mizdrag od 160.000 KM, koja je već, prema njegovim riječima, isplaćena polovina.

''Prijavljene neisplaćene obaveze putem PDV-a i dugovanja dobavljačima u ''Komunalnom'' u iznosu od 327.000 KM sa iskazanim gubitkom u posljednje dvije godine od oko 500.000 KM, a uz potrošen kredit u prošloj godini od 250.000 KM'', naveo je Jugović.

On je istakao da je ''šlag na tortu'' propadanje kreditnog aranžmana sa ERBD za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže zbog, kako je navedeno iz ERBD-a, neadekvatnog trošenja sredstva te određenih promašaja između tenderske dokumentacije i finalizacije projekta.

''I pored svega nisam htio da opterećujem građane Pala i žao mi je što moraju ovo da slušaju, ali jednostavno, nemam drugog izbora'', istakao je načelnik opštine Pale.

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 04 maj 2017 14:36
nazad na vrh

Radio Sa-RS