Menu
A+ A A-

Pomen u Miljevićima - opomena i poruka! Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

vukovic savanovic miljevici1

Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija i polaganjem vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, danas je obilježeno 25 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Istočnom Sarajevu, na obilježavanju 25 godina od stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da će pošta stradalim vojnicima ponovo biti odata u federalnom Sarajevu, onda kada budu stvoreni uslovi za to i vlasti u Federaciji BiH omoguće postavljanje spomen-ploče sa imenima poginulih na tom mjestu.

"Ove godine privremeno smo donijeli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obilježeno u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom dijelu BiH nije dozvolila da primjereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih", rekao je Savanović.

Ministar Savanović je obraćanju prisutnim na pomenu rekao da uvijek postoji rizik, te da će se vojnicima JNA pošta odati u Sarajevu onda kada vlasti FBiH to omoguće, isto kao što vlasti u Srpskoj garantuju Bošnjacima.

''Zahtjev za postavljanje spomen-ploče u Sarajevu podnesen je više puta, a ove godine to nije učinjeno jer je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovaje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio da se na taj način pokaže koliko u FBiH nisu spremni da poštuju srpske žrtve'', rekao je Savanović.

On je podsjetio da se danas obilježava 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine od muslimanskih paravojnih formacija.

"Jedina legitimna i legalna oružana sila koja je branila Ustav tadašnje zajedničke države bila je JNA. Možete zamisliti kolika je ta mržnja i nagon za ubijanjem jedine legitimne snage koja je Ustavom dala garanciju da će braniti državu", rekao je Savanović i dodao da to nije bila srpska armija jer su u napadu poginuli i Srbi, i muslimani, i Hrvati i Albanci.

On je naveo da su muslimani, zahvaljujući toj državi, postali konstitutivan narod poslije 1945. godine, a u toj konstitutivnosti najviše žrtava dali su Srbi, da bi se u Dobrovoljačkoj vidjelo kolika je mržnja prema pripadnicima JNA.


Savčić: Pomen u Miljevićima - opomena i poruka!

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Miljevićima da ne treba smatrati odustajanjem od obilježavanja tragičnih događaja 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, već shvatiti kao svojevrsnu opomenu i poruku.

''Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima obezbjediti normalne uslove, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mjera koje se preduzimaju dođemo, poklonimo se poginulim borcima i sunarodnicima, zapalimo svijeće i položimo cvijeće, kako to kod kog naroda, vjera i tradicija nalažu'', istakao je Savčić.

Savčić je tokom svog obraćanja na spomen obilježju u Miljevićima rekao je da posljednjih godina rađeno na krajnje uvredljiv način jer su svijeće i cvijeće ostavljali na ulici, a da se vjerski dio obreda počeo obavljati tek prije dvije godine.

''Neshvatljivo da ljudi koji su tada redovno obavljali svoj zadatak, koji je najuzvišeniji čin odbrane zemlje i zaštite njenog integriteta i suvereniteta, budu tretirani kao agresorska vojska'', rekoa je Savčić i dodao da i danas, 25 godina poslije zločina u Dobrovoljačkoj, načinom izvještavanja federalnih medija o ovom zločinu govori da ''imamo dvije ili više istina''.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine. U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni. Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

 

 

Poslednji put izmenjenosreda, 03 maj 2017 15:03
nazad na vrh

Radio Sa-RS