Menu
A+ A A-

Svjetski dan slobode medija

  • Objavio:   Miljan Rasevic

novinari kamermaniSvjetski dan slobode štampe obilježava se danas, 3. maja, širom svijeta. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode štampe donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode štampe.

Tom prilikom, UN je podsjetila vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obilježila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obilježava Svjetski dan slobode štampe održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gdje u svijetu. 

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija. Što se tiče zemalja u našem okruženju, od ukupno 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekrentnici, navodi se u izvještaju, prenio je AFP. Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta, dodaje se u dokumentu.

SAD i Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

''Izgleda da se niko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokratijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene'', navodi se u izvještaju.

Situacija je "veoma ozbiljna" u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu. U izvještaju su posebno kritikovane Poljska i Mađarska.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina