Menu
A+ A A-

''Šume Srpske'' se hvale rezultatima dok opštine čekaju novac

  • Objavio:   Redakcija

sume rs tablaJavno preduzeće šumarstva ''Šume Republike Srpske'' prebacile su planove proizvodnje za prvi kvartal, rekao je direktor Risto Marić, u po haosa koji su izazvali nezadovoljni drvoprerađivači, kada je Ustavni sud oborio statut preduzeća i peripetija oko imenovanja novog direktora ŠG Sokolac.

Do kraja godine preduzeće će stabilizovati poslovanje i postati jedno od vodećih javnih peduzeća u Srpskoj, obećava to direktor Marić. Deset miliona maraka reprogramiranog duga Poreskoj upravi, gdje se Šume nalaze na neslavnom četvrtom mjestu, među deset najvećih dužnika, Marić ne spominje.

Šume imaju dugove i prema opštinama

''Prema lokalnim zajednicima smo izmirili sve obaveze do jedne marke zaključno sa 2016.godinom. Prvi kvartal imamo dug cirka 2.400.000, a pošto je naša naplativnost idu 30, 60 i 90 dana, sve obaveze će biti izmirene zaključno sa 31. majem'', kaže Risto Marić, direktor JP ''Šume Srpske''.

Dug Šuma Republike Srpske prema opštinama ranijih godina dostizao je i nekoliko desetina miliona marka, ali su nakon najava pojedinih opština da će ih tužiti, uspjeli da isplate sve osim Kneževu.

Šumsko gazdinstvo ''Čemernica'' duguje ovoj maloj i izrazito nerazvijenoj opštini po pola miliona KM za 2014. i za 2015. godinu, a načelnik Kneževa Goran Borojević, kaže da su tužili Šume Srpske.

U ''Šumama Republike Srpske'' se pravdaju da Kneževu nisu isplaćene naknade za navedeni period zato što opština nije imala usvojen godišnji plan utroška novca koji bi dobila od naknada.

''S obzirom da naknada od šuma čini 25 odsto budžeta opštine Kneževo. Imamo velike probleme u funkiconisanju, jer to su velike pare za ovako nerazvijenu opštinu obzirom da su šume bogatstvo Kneževa i taj dio ne možemo naplatiti, nalazimo se u velikim problemima. Pare od Šuma bile su planirane za vraćanje kredita, međutim kako one nisu uplaćene, sa drugih stavki skidane su pare, krediti su sanirani'', rekao je Goran Borojević, načelnik opštine Kneževo.

Ako u ''Šumama'' ispune obećanje, Kneževo bi svojih 60.000 maraka za prvi kvartal ove godine trebalo dobiti do kraja maja. U redu, za isplatu duga od ''Šuma'' čekaju i opštine Teslić, Čajniče, Banjaluka, Kalinovik.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS