Menu
A+ A A-

Haos u SDA produbio krizu u vlasti BiH

  • Objavio:   Redakcija

klub sda parlamentHaos u SDA prelio se i na Parlament BiH, gdje niko ne može da kaže da li postoji većina i ko je čini nakon što su četvorica dojučerašnjih poslanika najjače bošnjačke stranke najavila formiranje zasebnog kluba u Predstavničkom domu.

Većina koju čine SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene na klimavim je nogama od samog formiranja, a o većini važnih pitanja nema zajedničkog stava.

Ulje na vatru dolila je preksinoćna odluka Predsjedništva SDA nakon burne maratonske sjednice da iz stranke isključi poslanika Senada Šepića i izrekne javne opomene pred isključenje njegovim kolegama Salku Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću.

Odluka o isključenju i "žutim kartonima" opravdana je tvrdnjama o rušenju ugleda stranke, a uslijedila je nakon što četvorka, koja je već duže vrijeme u sukobu sa liderom stranke Bakirom Izetbegovićem, na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije podržala set zakona koji su uslov za nastavak aranžmana između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za koje je glasao ostatak poslanika SDA. Protiv seta zakona bili su i opozicioni poslanici i vladajući Savez za promjene.

Već juče su trojica "odmetnutih" poslanika iznijela svoje stvari iz prostorija Kluba poslanika SDA, a Šepić će to učiniti čim se vrati sa putovanja iz Strazbura.

''Najvjerovatnije ćemo nas četvorica napraviti poseban klub i izdvojiti se iz Kluba poslanika SDA. Volio bih da su i mene isključili iz stranke. Oni nastoje da razbiju sve one koji hoće da demokratizuju SDA, da bi oni vladali našim životima'', rekao je Sokolović.

Ahmetović je kazao da je Predsjedništvo SDA pokazalo da ne poštuje silu argumenta, već argument sile.

''U SDA je sada zvanično uveden verbalni delikt, guši se sloboda mišljenja'', kazao je Ahmetović.

Upitan da li će se potezi vrha SDA odraziti na parlamentarnu većinu, Ahmetović je rekao da oni koji su ovo uradili poslanicima koji misle svojom glavom treba da razmišljaju o tome da li imaju parlamentarnu većinu. Mehmedović jedini nije davao izjave, a nakon sjednice Predsjedništva SDA ostavio je interesantnu poruku na društvenim mrežama: "Senad Šepić... drugi dio počinje".

Izetbegović je rekao da je Senad Šepić isključen jer je prešao crvenu liniju, a da izricanje javnog ukora Salku Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću predstavlja žuti karton.

''Bili smo ih obavezali da glasaju za izmjene seta zakona o akcizama po hitnom postupku, ali to nisu učinili'', rekao je Izetbegović.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je kazao da će novonastala situacija vjerovatno imati dodatni udar na parlamentarnu većinu. Na pitanje da li je za izlaz iz ove situacije bilo drugačijih rješenja rekao je da vjerovatno jeste, ali da je odlučeno kako jeste.

''Kad jednom čaša pukne, onda je to tako'', rekao je Softić.

Delegat SDS-a u Domu naroda Darko Babalj je istakao da će ta stranka nakon formiranja novog kluba biti najjača u Parlamentu BiH.

''Očigledno je da je nova parlamentarna većina već na djelu i to sastavljena od onih koji nisu podržali hitnu proceduru za set zakona o akcizama'', smatra Babalj.

Delegat HDZ-a BiH Ljilja Zovko je rekla da će se izlazak četvorice poslanika SDA iz kluba ove stranke najdirektnije odraziti na parlamentarnu većinu, iako ne mora značiti da će oni biti opozicija.

''Ako su opozicija SDA ne znači da će biti opozicija reformskim zakonima, ali vidjećemo'', smatra Zovko.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić napominje da je parlamentarna većina i do sada bila pod znakom pitanja, a da je ovo uvod u novu nestabilnost i krizu vlasti.

''Ovo je novi udar na njihove klimave noge i postoji mogućnost da budu stvoreni novi odnosi, ali i oni će biti nestabilni. SNSD je u opoziciji do 2018. godine'', rekla je Majkićeva i dodala da će se odnosi usložnjavati i na relaciji Bošnjaci'', Hrvati kada u proceduru stignu izmjene Izbornog zakona, koje najavljuje HDZ BiH.

Feudalno društvo

Senad Šepić kaže da je davno odbacio politiku SDA zbog vannarodnog djelovanja.

''Ovo rukovodstvo odvojilo je SDA od naroda. To vide svi, osim onih koji pripadaju političkoj vrhuški okupljenoj oko predsjednika, nekoliko porodica i onih koji su na budžetskim jaslama, a koji su spremni poltronski držati jezik za zubima zarad vlastitog komoditeta. Bakir Izetbegović svoju suprugu privatno štiti tako što joj daje državni automobil. To je privatna država i običnim jezikom to se zove feudalno društvo'', istakao je Šepić.

Poniženje Osmanovića

Komentarišući činjenicu da Predsjedništvo SDA nije izreklo sankcije onima koji su izvršili napad na zamjenika predsjednika stranke Adila Osmanovića u Srebrenici, Salko Sokolović kaže da je to prava slika stanja u SDA.

''Isključuju iz stranke ljude koji žele dobro i stranci i narodu, a ne sankcionišu one koji napadaju drugog čovjeka u stranci'', istakao je Sokolović.

Sadik Ahmetović je dodao da nikada niko nije ponizio nikog u SDA koliko je Izetbegović ponizio Osmanovića.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina