Menu
A+ A A-

Dodik traži suspenziju zbog ''Alumine''

  • Objavio:   Redakcija

milorad dodik 1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je račun kompanije ''Alumina'' danas deblokiran. Dodik traži suspenziju predsjednika Osnovnog suda u Zvorniku zbog blokade računa "Alumine".

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa kompanije ''Alumina'' u korist privrednog društva ''Pavgord'' Foča, a za vrijeme blokade nisu povućena sredstva koja traži ''Pavgord'' od ''Alumine'', ali Dodik nije želio da govori pod kojim uslovima je račun deblokiran.

Naveo je da nema nikakvog sporazuma Vlade Republike Srpske i ''Pavgorda'' i da su to spekulacije.

Dodik je zatražio da Visoki sudski i tužilački savjet BiH preispita postupke i zakonitost postupanja nadležnih sudija u Zvorniku, kako kaže, što prije suspenduje predsjednika suda u Zvorniku, dok se ne utvrdi istina o rješenju koje je prouzrokovalo blokadu računa u ''Alumini''.

Naveo je i da treba da se razmotri i mogućnost krivičnog gonjenja odgovornih u ovom slučaju.

''Svako favoriziranje ličnog interesa mora da bude odbačeno. Pravosuđe mora da radi besprjekorno i u okviru ovakvih odluka koje smo imali u Zvorniku, očigledno je da postoji niz sumnji u adekvtanu upotrebu prava'', naveo je Dodik u izjavi novinarima.

Kazao je da postoji rok od 60 dana da stečajni povjerioci u Fabrici glinice ''Birač'' u stečaju, čija je kćerka-firma ''Alumina'', daju svoj stav te da se utvrdi da li je sud u Zvorniku postupao pravilno kada je, kako navodi, prepisao odluku suda iz Litvanije, u smislu potraživanja ''Ukio banke'', u usloima kada postoji odluka suda u RS da ta potraživanja nisu zakonita.

Istovremeno, banjalučki portal ''Capital'' objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore, da je račun kompanije ''Alumina'' deblokiran, nakon što je Vlada Republike Srpske prihvatila zahtjev ''Pavgorda'' da mu prizna dio od ukupno 155 miliona KM koje to fočansko preduzeće potražuje od Fabrike glinice ''Birač'' u stečaju.

Predstavnici Vlade Republike Srpske juče su na sastanku sa predstavnicima ''Pavgorda'', ''Alumine'' i ''Birča'' počeli pregovore sa fočanskom firmom koja je 12. aprila blokirala račune ''Alumine'', kćerke firme FG ''Birač'', putem koje pokušava da naplati svoja potraživanja od ''Birča''.

''Pregovori idu u smjeru da se prihvati učešće ''Pavgorda'' u stečajnom postupku FG ''Birač'', odnosno da mu se prizna dio potraživanja od 155 miliona KM. Da li će mu biti priznato 40, 50 ili 60 miliona KM, o tome će se tek razgovarati, a ''Pavgord'' bi zauzvrat skinuo sve hipoteke s ''Alumine'', reklo je danas ''Capitalu'' više dobro upućenih izvora uključenih u pregovore.

''Pavgord'' je 2015. godine otkupio potraživanja Ukio banke od FG ''Birač'' i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme ''Alumine''.

Fabrika glinice ''Birač'' u stečaju u ponedjeljak je dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je FG ''Birač'' tužila za potraživanje u stečaju u iznosu od 155 miliona KM

U presudi je, između ostalog, navedeno da Fabrika glinice ''Birač'' nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza, zbog čega ove dvije stranke nisu bile u obligacionom odnosu.

No, zastupnici ''Pavgorda'' su tvrdili da su ova dva procesa odvojena i da blokada računa ostaje. ''Pavgordu'' su s druge strane sudovi u Litvaniji priznali sva potraživanja.

 

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com