Menu
A+ A A-

Smanjena prosječna plata u Srpskoj

  • Objavio:   Redakcija
novac marke nova 16Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj, isplaćena u martu ove godine, iznosila je 828 КM. U odnosu na mart 2016. manja je za dva posto, dok je u odnosu na februar 2017. realno manja za 2,4 posto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.
 
Do smanjenja martovske plate, u odnosu na prosjek iz februara ove godine, došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih sati rada ostvarenih u područjima djelatnosti vađenje ruda i kamena i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, kao i zbog smanjenja isplate po osnovu minulog rada u području javne uprave i odbrane.
 
Najviša prosječna neto plata u martu u Republici Srpskoj isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.307 КM. S druge strane, najniža prosječna neto plata u martu 2017. isplaćena je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i to svega 541 КM.
 
U martu, u odnosu na februar 2017, nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti i to za 6,7 posto, saobraćaj i skladištenje za 2,5 posto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 1,6 posto.
 
Smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima obrazovanje i to za 11,9 posto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 5,6 posto i vađenje ruda i kamena 3,1 posto.
 
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republike Srpske, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2017. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su više za 0,1 posto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku više za 0,9 posto.
 
Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u pet, niže cijene u tri, dok su cijene u četiri odjeljka, u prosjeku ostale nepromijenjene.
 
Najveći rast cijena u martu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća (2,1 posto) usljed viših nabavnih cijena novih kolekcija za sezonu proljeće-ljeto, te u odjeljku prijevoz (0,8 posto) usljed viših nabavnih cijena u grupi goriva i maziva od 1,7 posto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.
 
 
Poslednji put izmenjenoponedeljak, 24 april 2017 13:32

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS