Menu
A+ A A-

Novo zaduženje emisijom obveznica

  • Objavio:   Redakcija

berza2Republika Srpska se ponovo zadužuje emisijom obveznica. Ovog puta za 50 miliona maraka. Javni poziv, koji je potpisao ministar finansija Zoran Tegeltija, objavljen je na sajtu Banjalučke berze, a aukcija je zakazana za 3. maj.

U opoziciji za ovu temu kažu da neminovno srljamo u propast. Analitičari poručuju da Vlada ne obrazlaže zbog čega se zadužuje.

Za 50 miliona maraka Republika Srpska će se po ko zna koji put zadužiti. Javni poziv za novu, 23. emisiju obveznica, sa rokom dospijeća od pet godina, dostupan je na sajtu Banjalučke berze.

''Dospijevaju određeni anuiteti za vraćanje prethodnih obaveza i sredstva koja se pribave emisijom obvaznica idu uglavnom na vraćanje starih dugova, ali to nije ništa novo'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

''Vlada nastavlja da radi ono što je najlošije za jednu zemlju - dodatno se zadužuje. Tim novim zaduživanjem se ne smanjuje postojeći dug, naprotiv'', ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Novo zaduženje je uslijedilo kao posljedica straha da neće stići 50 miliona maraka od MMF-a, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

''To u prevodu znači da će to otplaćivati neka druga vlada, a simptomatično je to što oni ne govore zbog čega se zadužuju, odnosno za šta je namijenjen novac'', ističe Pavlović.

Radi se o kontinuitetu zaduživanja i orijentaciji ka domaćim finansijskim izvorima, jer ne postoji strategija rješavanja problema koji nas tek čekaju iduće godine, a to je otplata od čak milijardu maraka, odnosno mnogo više od polovine budžeta, zaključuje Pavlović.

 

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS