Menu
A+ A A-

Pozivom na 1412 doniramo 1 KM za oboljele od laforine bolesti

  • Objavio:   Redakcija

pomoc milani gajic blUdruženje ''Sva djeca svijeta'' apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu 24-godišnjoj Banjalučanki Milani Gajić koja boluje od laforine bolesti, a to možete učiniti pozivom na humanitarni ''Mtel'' broj 1412. 

Humanitarni broj aktivan je do kraja ovog mjeseca, a donacije od 1 KM, koliko košta poziv, namijenjene su istraživanjima sa ciljem pronalaska rješenje i unaprijeđenja lijeka za laforinu bolest. 

Prvu verziju lijeka, koja je jedina nada za spas oboljelih od laforine bolesti, tim stručnjaka bolnice ''Sick kids'' u Torontu, Kanada, trebalo bi da završi do kraja godine, međutim za taj poduhvat potrebno je mnogo novca. 

Zbog visokih cijena troškova za istraživanja, cijena lijeka i malog broja pacijenata, farmaceutska industrija nije pronašla interes da finansira ovakva istraživanja, pa su donacije građana i pojedinih zemalja gotovo jedini izvor finansiranja istraživačkog rada na ovom lijeku.

Porodica Gajić iz Banjaluke, čija je starija kćerka Tatjana izgubila bitku sa životom zbog ove bolesti, zahvaljujući humanosti dobrih ljudi, najveći je donator za pronalazak lijeka za laforinu bolest.

Na području bivše Jugoslavije ukupno 17 djece boluje od ove bolesti, a u posljednja dva mjeseca pojavila su se dva nova slučaja u Beogradu i Podgorici.

Laforina bolest je progresivno neurološko oboljenje koje napada djecu u ranoj adolescenciji, najčešće oko 15. godine. Karakterišu je intelektualno narušavanje, teškoće pri kretanju, usporenost razmišljanja i govora kao i prikovanost za krevet.

 

 

 

 

Poslednji put izmenjenosreda, 19 april 2017 16:16
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com