Menu
A+ A A-

SDS protiv SNSD za smjenu Savjeta ministara

  • Objavio:   Redakcija

mladen bosic parlament bih1Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je danas u Sarajevu da Kolegijum ovog doma nije uvrstio u parlamentarnu proceduru zahtjev Kluba poslanika SNSD-a za smjenu Savjeta ministra BiH.

On je naveo da je Kolegijumu stigao dokument sa šest potpisa članova Kluba SNSD-a pored kojeg je napisano i sedam imena članova Kluba SDS-a, koji niko od njih nije napisao jer se, prema njegovim riječima, radi o čistom politikantstvu.

"Ukoliko žele da urade nešto konkretno, a pozivaju se da su za smjenu Savjeta ministara jer su preglasani ministri iz Republike Srpske, ja ih pozivam da sutra zajedno na sjednici oborimo zakone koji su na takav način uvršteni u parlamentarnu proceduru. Zajedno ćemo glasati protiv povećanja cijena goriva, odnosno akciza i na taj način zaštititi integritet ministara", rekao je Bosić u obraćanju novinarima.

Prema njegovim riječima, zahtjev Kluba poslanika SNSD-a pokušaj je skretanja pažnje sa stvarnih problema.

"SNSD se ponaša kao džeparoš koji vas zagrli jednom rukom, a drugom rukom vam radi u džepu", dodao je Bosić.

Kada je riječ o glasanju o akcizama na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, Bosić je rekao da je to i dalje nepoznato.

"Ne znamo da li su obezbijedili zavrtanjem ruku ponekog poslanika da bi im ovaj put prošla hitna procedura", naglasio je Bosić, navodeći da se sve svodi na to da se zakoni usvajaju u hitnoj proceduri kako ne bi bilo amandmana.

Prema njegovim riječima, pitanje akciza suviše je ozbiljno da bi bilo rješavano na ovaj način.

On smatra da nema smisla da iz akciza na gorivo novac za izgradnju auto-puteva, posebno ne za planirani auto-put od Banjaluke do Splita, izdvaja i neko ko nikada neće koristiti te puteve.

"Ostajemo pri tvrdnji da moramo ući u raspravu. Bićemo protiv hitne procedure, koju ponovo nameće Savjet ministara preglasavanjem srpskih ministara", istakao je Bosić, dodavši da set zakona o akcizama zahtijeva veliku raspravu ne samo u parlamentu nego i šire javnosti.

Bosić je konstatovao da parlamentarna većina ne funkcioniše već duže vremena, ali da će Savjet ministara raditi ovako sve dok se ne formira neka nova parlamentarna većina koja može izabrati novi Savjet ministara.

"Ukoliko SNSD ima novu parlamentarnu većinu, nemamo ništa protiv da nas obavijesti i da se izabere novi Savjet ministara", rekao je Bosić, procijenivši da u narednom periodu BiH čekaju nove krize, među kojima je kriza zbog Izbornog zakona.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina