Menu
A+ A A-

U najavi izrada novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

lejla resicMinistar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić posjetila je danas Istočno Sarajevo gdje je razgovarala sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem o izradi novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo.

Taj zakon će definisati mnoga pitanja koja opterećuju stanovnike svih šest opština u sastavu grada. Rešićeva je istakla da će početkom maja ponovo doći u Istočno Sarajevo da bi, sa svim načelnicima, razgovarala o problemima i da bi bila otvorena priča o novom zakonu.

''Problem su prakse koje su pretočene u odluke, nema zakonskog osnova nego je dogovorni princip. Mislim da je vrijeme da stvari uredimo na kvalitetan način, zakonom, kao što smo to definisali u svim oblastima'', rekla je Rešićeva novinarima.

Rešićeva smatra da ne postoji nijedan razlog da se zakon, koji je donesen 1996. godine i koji je i dalje na snazi, ponovo ne uredi.

''Neke stvari se zaista moraju precizirati, počevši od raspodjele poreza. Jedino tako ćemo imati ravnomjeran razvoj svih opština u gradu i jasnu ulogu grada nad opštinama'', kaže Rešićeva i dodaje da postoje i određena samovoljna tumačenja principa funkcionisanja grada, što je negativno.

''Najveći problem je nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu, kome i kako oni idu. To pitanje treba drugačije postaviti, uz jasnije kriterijume. Ne možemo dozvoliti da se na taj način određeni viškovi, koji se zajednički stvaraju, jednostrano raspoređuju'', istakla je Rešićeva.

Ona navodi da iz resornog ministarstva žele zdrav sistem za cijeli grad, nevezan za pojedinca, politiku i slično.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić novinarima je rekao da je primjena novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi bila i tema današnjeg sastanka sa Rešićevom.

''Rešićevu smo informisali i o aktulenim infrastrukturnim projektima, a to su izgradnja gradskog trga i rekonstrukcija dvorane. Od jednog broja ministara i predsjednika Vlade Republike Srpske dobili smo podršku za realizaciju ovog projekta, koja će se manifestovati kroz finansijski doprinos Vlade Republike Srpske'', naveo je Ćosić.

I Rešićeva se složila da se radi o kapitalnom projektu u opštini Istočno Novo Sarajevo, pored izgradnje poslovne zone i još jedne centralne saobraćajnice.

 

 

 

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com