Menu
A+ A A-

Ogorčeni drvoprerađivači uputili zahtjeve predsjedniku Srpske, prijete i radikalnijim mjerama Istaknut

  • Objavio:   Redakcija

protest sokolacDrvoprerađivači Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije na današnjem protestu u Sokocu uputili su zahtjeve predsjedniku Republike Srpske, premijeru Srpske, resornim ministarstvima i generalnom direktoru preduzeća "Šume Republike Srpske" da u naredna tri dana budu osigurani bolji uslovi za obezbjeđenje i raspodjelu šumskih drvnih sortimanata i pozivaju na odgovornost aktere dosadašnje poslovne politike u oblasti šumarstva, u protivnom najavljuju radikalnije mjere.

Predsjednik Saveza udruženja drvoperađivača ove dve regije Brane Vitomir rekao je okupljenima na protestu na platou kod Sportske dvorane na Sokocu da "Šume Republike Srpske" pri raspodjeli šumskih drvnih sortimenata prioritet treba da daju drvoprerađivačima sa područja dvanaest opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, odakle sortimenti i potiču.

''Tražimo da se odmah raskinu ugovori o isporuci preduzećima koja se bave prodajom i izvozom šumskih drvnih sortimenata, sa ovih naših ruralnih područja u kojima je šuma najveći prirodni resurs'', poručio je Vitomir ispred okupljenih.

On je dodao da drvoperađivači zahtjevaju od "Šuma Republike Srpske" da nema zaključivanja pojedinačnog ugovora bez saglasnosti njihovog udruženja.

Drvoperađivači nisu zadovoljni ni Pravilnikom o raspodjeli sirovine koji je sada na snazi, jer nije, kako tvrde, u skladu sa Zakonom o šumama Republike Srpske.

Iz Udruženja drvoperađivača traže da se utvrdi odgovornost menadžmenta preduzeća "Šume Republike Srpske" zbog čijeg je neodgovornog djelovanja drvna industrija na području Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije u haotičnom stanju.

Drvoperađivači su naglasili da je protest upozorenja koji je održan 13. aprila protiv izbora Rajka Bulajića za direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" bio samo povod da se skrene pažnja šire javnosti na tešku situaciju u oblasti drvoprerade.

''I dalje smo protiv izbora Bulajića, čak i na mjesto tehničkog direktora, o čemu se priča. Prijedlog novog kandidata za mjesto direktora Jovana Golijana samo je pokušaj da se zataška stanje'', ističu u Udruženju drvoperađivača Sokolac.

Na skupu je, kako prenosi BN TV, zatražena smjena direktora JP “Šume RS” Marića i kompletnog rukovodstva JP.

Privrednik sa Han Pijeska Radojica Maskimović rekao je da su drvoprerada i šumarstvo djelatnosti od kojih živi nekoliko hiljada ljudi na ovom području.

''Tražimo više razumijevanja od predstavnika republičke vlasti, koja nas pomalo zaboravljaju'', naveo je Maksimović.

Predstavnik nezadovoljnih članova u Opštinskom odboru SNSD-a Sokolac Milan Jolović rekao je da je rok za ispunjavanje ovih zahtjeva tri dana, u protivnom spremni su zajedno sa drvoperađivaačima preduzeti odlučne i radikalne zakonom dozvoljene mjere.

Jolović je najavio da će što prije razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i pokušati naći rješenje za sadašnje složeno stanje u oblasti drvoprerade i šumarstva na području Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Na protestnom skupu danas se okupilo nekoliko hiljada drvoperađivača Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije i stanovnika opštine Sokolac, koji su se nakon obraćanja više govornika mirno razišli sa platoa ispred sportske dvorane, uz zvuk sirena nekoliko desetina kamiona za izvoz i prevoz šumskih drvnih sortimenata.

 

 

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com