Menu
A+ A A-

Lobiranje, pritisci i ucjene u Parlamentu BiH

  • Objavio:   Redakcija

parlamentbihsarajevoKako se približava sjednica Predstavničkog doma BiH tako se pojačavaju lobiranja, ucjene i pritisci na poslanike da podrže uvođenje akciza na gorivo, i to po hitnoj proceduri. U ovom trenutku odnos je izjednačen, ali se broj poslanika za i protiv mijenja iz časa u čas.

Na prošloj sjednici odnos je bio 19 za i isto toliko protiv, ali nije bila prisutna poslanica SNSD Milica Marković. U međuvremenu, poslanik ASDA Jasmin Emrić, koji je bio uzdržan, odlučio je da u četvrtak glasa protiv. Međutim, za iduću sjednicu, iz zdravstvenih razloga, neizvjestan je dolazak protivnika novih nameta - Mirsada Mešića iz SDP i Maje Gasal Vražalice iz DF.

''Po svemu sudeći, ljude će donositi na štakama, samo da glasaju. S druge strane, nikada nije bio snažniji strani pritisak na parlamentarce da podrže akcize'', pričalo se juče u parlamentu BiH.

Ipak, sve oči su uprte u ''odmetnute'' poslanike SDA – Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića, Senada Šepića i Salka Sokolovića, koji kao uslov za glas traže usvajanje njihovih zaključaka.

Šepić je za ''EuroBlic'' rekao da on traži da parlament BiH kontroliše način trošenja novca od povećanja akciza za 15 feniga po litri goriva.

''Drugi zaključak je da se pet feniga troši za gradnju puteva u onim sredinama kroz koje ne prolazi koridor ''5C''. Smisao je da se BiH ravnomjerno razvija. Treći zaključak je donošenje zakona o podsticajima i uvođenje ''plavog dizela'' za poljoprivrednike. Prema informacijama koje imam, nema spremnosti da zaključci budu prihvaćeni, što znači da ne mogu da glasam za zakon o akcizama'', rekao je Šepić.

I Mehmedović je ranije izjavio da će i on parlamentu ponuditi zaključke, prije glasanja o hitnoj proceduri o akcizama.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina