Menu
A+ A A-

Otvorena turistička sezona u pećini ''Orlovača'' Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

 

pecina orlovaca otvaranjeTuristička sezona u pećini ''Orlovača'' otvorena je danas i predstavlja odličnu priliku da se turisti upoznaju sa načinom rada ove turističke destinacije u opštini Pale, kao i podsticaj za saradnju i poslovanje sa turističkim radnicima.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić novinarima je rekao da je porastao broj turista u prethodnom periodu, jer je od prošle godine pokrenuta saradnja sa osnovnim školama na području opštine Pale.

''Danas imamo organizovanu posjetu učenika osnovnih škola, kojih je preko stotinu. U saradnji sa Osnovnom školom ''Mokro'' od ove godine obučavamo mlade turističke vodiče, a do sada smo imali posjete i drugih škola iz cijele Republike Srpske. Prema nekim novim najavama, uskoro bi pećinu mogli da posjete učenici škola iz FBiH'', rekao je Samardžić.

Samardžić je pojednostavio da se danas nisu okupili da bi po ko zna koji put otvorili sezonu i da se sve završava na tome. On kaže da je ovo prilika da se prezentuje rad u prethodnom periodu i ono šta je, i koliko učinjeno.

''Od ove godine počinje sa radom Speleološko-ekološko društvo koje upravo zbog ove djece je potrebno i opštini Pale i pećini ''Orlovači''. Imamo u planu i proširenje turističke ponude, kao što je ugostiteljski objekat i suvernirnica'', dodao je Samardžić.

Prema riječima direktora Turističke organizacije Istočno Sarajevo Branke Spasojević prethodna sezona bila je izuzetno dobra, a nadaju se da će i od ove godine biti još bolja i veća posjećenost.

Ona je istakla da se ovih dana radi na novim ulaganjima, te da će u narednih nekoliko dana biti završeno postavljanje rasvjete unutar pećine, koja će garantovati bezbjednost djece i drugih posjetilaca ovog turističkog mjesta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović podsjetio je kolika je vrijednost ovog mjesta za opštinu Pale, te najavio da će se u narednom periodu morati mnogo ozbiljnije pristupiti ovom projektu, kako organizaciono tako i infrastrukturno.

''Primjetno je da još uvijek nedostaje jedan jači iskorak kada je u pitanju pećina ''Orlovača''. Potrebno je izgraditi prilazni put i parking prostor, kao i objekat koji će pružiti turistima prateće sadržaje'', rekao je Jugović.

On je naglasio da će opština u saradnji sa Kulturnim centrom pokušati naći sredstva za kompletan završetak uređenja oko pećine.

Okupljeni turisti danas su imali priliku da priliku da posjete unutrašnjost pećine, gdje su ih mladi i obučeni vodiči odlično upoznali sa svim sadržajima koji se nalazi u unutrašnjosti ovog turističkog objekta. 

Jedna od mladih vodiča koji su danas upoznali turiste sa sadržajima u pećini ''Orlovača'' Anika Krljaš, učenica Osnovne škole ''Mokro'', rekla je novinarima da je ''Orlovača'' najpoznatiji speleološki lokalitet na području Republike Srpske.

''Izgrađena je u krečnjacima i nastala je tokom rijeke Sinjave. Naziv je dobila po suri orlovima koji su se nekad gniijezdili na planinskom masivu iznad pećine'', rekla je Krljaš.

Njen drug Njegoš Petrović, takođe učenik Osnovne škole ''Mokro'', istakao je da je istraživanje pećine počelo 1973. godine i da su speleolozi iz Trebinja pronašli ulaz na koji se danas ulazi, te da se do tad ulazilo sa gornje strane.

Poslednji put izmenjenoutorak, 18 april 2017 17:35
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com