Menu
A+ A A-

Duža čekanja na graničnim prelazima

  • Objavio:   Miljan Rasevic

granicni prelazi cekanjaSaobraćaj se danas u Republici Srpskoj odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima. Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećenu opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, zbog čega je neophodna maksimalno oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu.

Putevi na kojima se izvode radovi, vozačima skrećemo pažnju na izmijenjen režim vožnje i obavezno poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, po pretežno suvim kolovozima.

Na dijelu mag. puta M-14,1 Brčko – Bijeljina, u rejonu Ljeljenče, izvode se radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja deminerskih radova, dolazi do privremene obustave saobraćaja na regionalnom putu R-456 Doboj-Novi Maglaj, (u blizini naselja Rječica Donja). 

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor), zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac".

Zbog radova na izgradnji vijadukta na magistralnom putu M-16, dionica Nova Topola-Klašnice (lokalitet Mahovljanske petlje) u vremenu od 23:00 do 05:00 časova dolaziće do obustava saobraćaja u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog vremenskog perioda.

FEDERACIJA BiH

Nakon završenog uviđaja saobraćajne nezgode, od 17:40 časova normalizovano je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M-4 Tuzla-Lukavac (u mjestu Podšići).

Zbog kvara autobusa na dionici M-5 Sarajevo-Lapišnica, saobraćaj se odvija otežano, a kako saznajemo, na ovoj dionici formirala se duga kolona vozila, pa vozače molimo za razumjevanje i strpljenje.

Na putevima u F BIH saobraća se bez vanrednih ograničenja, uz pojačanu frekvenciju vozila. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštovanje je obavezno.

Izdvajamo autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Sarajevo-Semizovac, M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar i M-17 Žepče-Maglaj.

GRANIČNI PRELAZI

Prema prikupljenim informacijama od Granične policije BiH, na GP Šamac i Orašje na izlazu iz BiH čeka se od 1-2 časa, a na GP V. Kladuša i Izačić oko 1 čas. Na ostalim GP zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom praznika i turističke sezone.

Kako bi ste izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

- Provjerite sve dokumente, posebno ukoliko su tokom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni;
- Provjerite vrijede li vam putni dokumenti(lična karta ili pasoš);
- Prije putovanja provjerite stanje na graničnim prelazima;
- Izaberite granične prelaze na kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva;
- Izbjegavajte putovanje tokom vikenda;
- Budite strpljivi i slijedite upustva granične policije.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS