Menu
A+ A A-

Vaskršnji ponedjeljak - običaji

  • Objavio:   Miljan Rasevic

ofarbana jaja 2017Vaskršnji ponedjeljak je dan nakon Vaskrsa i mnogim pravoslavnim zemljama, kao i u Republici Srpskoj i Srbiji, se slavi kao državni praznik.

Vaskršnji ponedjeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svijetle nedjelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je vaskrsna nedjelja prvi dan.

Obilježavanje vaskršnjeg ponedjeljka se ubraja u pokretne praznike. Budući da se Vaskrs kod pravoslavaca slavi tri dana, vaskršnji ponedjeljak je drugi dan slavlja, i na taj dan se praktikuju razni običaji. Bogosluženja su na taj dan ista kao i na Vaskrs.

Običaji:

U pojedinim vojvođanskim krajevima Srbije, zadržao se običaj polivanja djevojaka na vaskršnji ponedjeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucima djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijeha, a to takođe podsjeća na to kako je Isus Hristos svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi.

Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo. Na vaskršnji ponedjeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicama, u pojedinim krajevima Srbije se treći dan slavi sa kumovima, prijateljima i ostalom rodbinom.

U nekim krajevima, vaskršnji ponedjeljak se zove ''pobusani ponedjeljak'', iz razloga što po narodnom običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. Naime, taj dan je i u nekim krajevima Republike Srpske posvećen upokojenima i vjernici odlaze na groblje.

Takođe, na groblje tad ponesu ofarbana jaja.

 

Poslednji put izmenjenonedelja, 16 april 2017 23:49
nazad na vrh

Radio Sa-RS