Menu
A+ A A-

Erdogan pobijedio, slavlje na ulicama Sarajeva

  • Objavio:   Redakcija

 

erdogan referendum pobjeda 2017Prema posljednjim informacijama, 51.32 odsto građana Turske glasalo je za ustavne promjene kojima se povećava moć predsjednika Redežpa Tajipa Erdogana, koji je već proglasio pobjedu.

On je izjavio da je rezultat refernduma “jasan” i pozvao je premijera i lidera nacionalističke partije da im čestita na ishodu, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore bliske predsjedniku.

Ipak, turska opozicija nikako nije zadovoljna rezultatima, pa je glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija (ĆP) čak zahtijevala ponovno brojanje do 60 odsto glasova u referendumu.

Istovremeno, AP javlja da Erdoganove pristalice uz vatromet slave u Istanbulu rezultate referenduma dok prebrojavanje ulazi u završnicu.

Ipak, turska agencija “Anadolija” navodi da je do sada pregledano više od devedeset osam odsto glasačkih listića iz cijelog svijeta, dok je u Turskoj do sada pregledano više od 99 procenata, pa je “da” odabralo 51.21 odsto birača, a “ne” ustavnim promjenama 48.79.

Birališta su zatvorena za glasanje o ovom istorijskom referendumu u Turskoj koji može da promijeni postojeći parlamentarni u predsjednički sistem koji bi, samim tim, drastično proširio opseg Erdoganovih mogućnosti i zahvaljujući čemu bi on ostao na vlasti do 2029. godine.

Turska agencija “Anadolija” javlja, pozivajući se na izvore bliske turskom predsjedniku Erdoganu, da su počele da mu stižu čestitke na pobjedi od svjetskih lidera.

Premijer Turske Binali Jildirim obratio se pristalicama u Istanbulu nakon što su Turci na referendumu dali podršku za ustavne promjene kojim je predviđeno uvođenje predsjedničkog sistema u ovu zemlju.

Jildirim je kazao da je otvoren novi put i da vjeruje da će rezultati referenduma bit iskorišteni za dobrobit svih. On se zahvalio svima koji žive u inostranstvu i kojim je stalo do Turske.

Posebno je pozdravio i zahvalio se “osnivaču, lideru i dragom predsjedniku Erdoganu” poručujući kako su svi radili na tome da Turci podrže ustavne promjene.

“Nikad vas nećemo iznevjeriti. Ove ustavne promjene uslijediće nakon velikih napora koje smo uložili. Nema zaustavljanja, idemo dalje, nema pauze, nastavljamo naše putovanje”, kazao je Jildirim.

Dodao je da mnogi imaju različita mišljenja i prijedloge, ali da stanovnici Turske mogu biti sigurni da će štiti njihov sistem i da je to ljepota turske demokratije. Kako kaže, za vrijeme kampanje političari su rekli različite stvari, ali posljednju riječ je izgovorila nacija.

“Tu moramo staviti tačku. Vašu riječ nosićemo kao krunu na našim glavama. Naša nacija je odobrila sistem predsjedničke vladavine u zemlji i ovo je iistorijski trenutak”, rekao je Jildirim.

SLAVLJE NA ULICAMA SARAJEVA:

Građani Turske sa mjestom prebivališta u Sarajevu izašli su na ulicu kako bi proslavili rezultate referenduma u svojoj zemlji. Turski državljani u BiH sa zastavama Turske proslavili su rezultate referenduma.

 

 

nazad na vrh

Bosna I Hercegovina

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com