Menu
A+ A A-

Otvaranje turističke sezone u pećini ''Orlovača''

  • Objavio:   Miljan Rasevic

pecina orlovaca ulazOtvaranje turističke sezone u pećini SP ''Pećina Orlovača'' održaće se u utorak, 18. aprila sa početkom u 12 časova, ispred pećine u mjestu Sumbulovac, opština Pale.

Kako se navodi u pozivnici za Sarajevo-RS , otvaranje sezone predstavlja izvrsnu priliku da se turisti upoznaju sa načinom rada SP ''Pećina Orlovača'' i podsticaj za saradnju i poslovanje sa turističkim radnicima i organizacijama.

Pećina Orlovača, poznata i kao Savina pećina, nalazi se na brdu Orlovača, zaseok Sinjevo u naselju Sumbulovac, na oko kilometar od magistralnog puta Sarajevo - Sokolac.

Unutrašni dijelovi pećine su otkriveni relativno kasno, osamdesetih godina 20. vijeka. Naime, ulaz u glavni kanal je u neko vrijeme (vjerovatno u nekom ranom istorijskom periodu holocena) bio zatrpan debelom naslagom osipine.

Do glavnog kanala se moglo doći samo pužući uskim i niskim (speleogenetski mlađim) kanalom dugačkim 206 m. Na kraju tog kanala bio je uski otvor koji su proširili prvi speleolozi i tako bili prvi posjetioci unutrašnjih dijelova pećine.

To je istovremeno značilo i da su pećinski ukrasi i svi paleontološki nalazi bili u potpunosti očuvani. Odmah po otkrivanju glavnog hodnika javila se ideja o turističkom uređenju pećine Orlovače.

Brigu oko uređenja vodilo je Speleološko društvo ''Bosansko-hercegovački krš'' iz Sarajeva. Do 1992. godine izgrađeno je 220 m turističke staze.

Napravljena je i prijemna kuća i dovedena električna struja. Rat je prekinuo dalji turistički razvoj. Pećina je za turiste otvorena ponovo 2002. godine.

Izgrađen je novi pristupni put i stepenište uz sipar do ulaza u pećinu, postavljena rasvjeta i produžena turistička staza u dužini od 560 m. U 2010. godini ušla je u program razvoja rurarlnog turizma u okviru projekta koji podržava ''Razvoj agroturizma u planinskim područjima BiH''.

 

 

Foto: palelive/arhiva

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com