Menu
A+ A A-

Povrat vojnih stanova u FBiH moguć jedino preko Strazbura

  • Objavio:   Redakcija

 

sarajevo scc sa trebevicaČlanovi Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske kažu da će, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat od oko 200 stanova na području Federacije BiH tražiti putem tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Iz Udruženja kažu da vlasti i pravosudne institucije FBiH već godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske, napominjući da vlasnici stanova svojim novcem moraju da plate advokate i tužbe kako bi ostvarili povrat na svoju imovinu.

Oni navode da se dešava, da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, ali da te presude obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak.

Vlada Federacije BiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima JNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od bivših država SFRJ.

Najveći broj potraživanih stanova nalazi se na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle. Do sada je sudu u Strazburu podneseno 14 tužbi, a sud je donio odluku u korist bivšeg oficira JNA Branimira Đokića, kojem je isplaćeno 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete.

Takođe, isti sud je donio odluku kojom je BiH naloženo da isplati štetu Ljeposavi Mago sa 58.000 evra.

 

 

 

 

nazad na vrh

Bosna I Hercegovina

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com