Menu
A+ A A-

Bezobrazne plate bh. političara

  • Objavio:   Redakcija

evriIz dana u dan na leđima građana su sve veći nameti. Povećanje penzija i plata još uvijek je samo prazno obećanje. Istovremeno, isključujući kantone, funkcionerima u BiH je samo za prethodnu godinu isplaćeno skoro 14 miliona KM, podaci su nevladinog sektora.

Za osnovne potrebe - plate, tople obroke, prevoz i odvojeni život parlamentarcima i ministrima isplaćeno je skoro 14 miliona maraka. Od toga:

- 3.450.000 KM za 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara dobili su iznad 600.000 KM iz budžeta.

- Previsoka su i primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prošle godine ukupno su potrošili oko 3 miliona maraka, dok je premijerka Srpske sa 16 ministara potrošila preko 600.000 KM.

- Dalje, 152 poslanika i delegata u Parlamentu FBiH u prošloj godini za osnovna primanja iz budžeta potrošili su oko 5,5 miliona, a premijer tog entiteta i njegovi ministri više od 600.000 KM, tvrde u Centrima civilnih inicijativa.

"Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neuporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regionu pa i dobrog dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120.000 KM u zemlji u kojoj 20 odsto stanovništva nema za večeru", kaže Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Osim redovnih primanja, funkcionerima su na raspolaganju i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 hiljada maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u penziju, pa se vrate na posao, kao SNSD-ova Dušanka Majkić. Privilegija se ne odriču.

''Nisam uticala na to. Došla sredstva po nalogu i sad jedino ja treba da vratim, to je takav postupak. Ja nemam više šta da komentarišem'', kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH, Dušanka Majkić.

Luksuz koji funkcioneri pokrivaju iz budžeta, za više od 80 odsto građana je bezobrazluk. U toku jednog, a pogotovo dva mandata, funkcioneri u BiH pokupuju automobile, stanove, vile, zemljišta i još što šta.

Za to vrijeme, prosječna plata građana u BiH iznosi oko 800 maraka, taman da pokrije polovinu potrošačke korpe.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Bosna I Hercegovina

Radio Sa-RS