Menu
A+ A A-

Obilježavanje 25 godina od nastanka Radio-televizije Republike Srpske Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

guzina s kanal

Radio-televizija Republike Srpske ove godine obilježava jubilej, 25 godina od nastanka. Iako je njeno sjedište danas u Banjaluci, ona je nastala u tadašnjem Srpskom Sarajevu, tačnije na Palama.

Krajem aprila i početkom maja 1992. godine, grupa inženjera, novinara, tehničara i drugih radnika bivše Radio televizije Sarajevo, dolazi na Pale i počinje sa stvaranjem tehničko-tehnoloških i kadrovskih uslova za stvaranje Radio-televizije Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi prilog, odnosno prvo javljanje uživo iz Pala u program televizije Novi Sad realizovano je 18. aprila 1992. godine, kada se u Prvi dnevnik uključio pokojni Risto Đogo.

Prve vijesti pročitala je Vladana Savić, tada studentkinja Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Prvu sliku sa ratišta, sa lica mjesta, poslali su novinari iz ovog medija. Imali su i reportažna kola, doduše vojna, koja su služila i kao montaža.

U maju iste godine emitovan je prvi program iz Radio televizije ''Kanal S''. U početku je to, kada je o televiziji riječ, bio program koji se emitovao oko dva sata, dok je radijski program počeo cjelodnevno emitovanje.

Prvi direktor ''Kanala S'' bio je novinar Ilija Guzina, dok su okosnicu novinarskog kadra činili novinari poput Rista Đoga, Mladena Krsmanovića, Snježana Lalovića, Duška Despotova, Dragana Alorića, Blaška Bjelice, Rade Đokić, Mire Purković, Dragiše Ćosovića, Dragana Tepavčevića, Radomira Ninkovića i još nekoliko mladih novinara.

U tehničkoj ekipi nalazili su se Željko Ilić, Mirko Čabrilo, Željko Debelnogić, Slobodan Purković, Momo Milidrag, Boris Babić, Vukašin Grabovac, Mitar Granzov, Miodrag Tarana, Mladen Obradović i drugi.

Za Sektor predajnika i veza bili su zaduženi pokojni Radojica Šljivančanin, Željko Kuljanin, Rade Dragović, kao i kolege Momčilo Regoje, Danilo Trgovčević, Milorad Vukojičić, Branko Rašević, Marko Divčić, Dragan Jeftović, Ranko i Rajko Kuljanin, Dušan Njegovanović, Sreten Vukičević, Milan Simić, Milorad Adamović, Dragan Stanišić, Predrag Stanić, Rade Elez, Siniša Kukričar, Žara Jeftić, Ranko Crnogorac, Radojica Ćosović, Njegomir Stolica, Njegoslav Nešković, Mladen Šehovac i još mnogo drugih.

Ekipi ''Kanala S'' priključili su se i novinari Dragan Božanić, Milka Čeremidžić, Marica Lalović, Miroslav Gligorević, Goran i Gorana Mihajlović, Velibor Golubović, Goran Đogić, Slaviša Petrović i pokojni Ljubo Kerkez.

Program ''Kanala S'' bio je uglavnom informativnog karaktera. Praktikovalo se da se, pored izvještaja sa terena, u program često uključuju televizijske i radio stanice iz Beograda, Novog Sada i Podgorice.

Daljim razvojem programa i tehničkih pretpostavki RT ''Kanal S'' brzo prerasta okvire BiH i emituje program u zemljama regiona. Mnoge strane medijske kuće su dobijale i koristile informacije ''Kanala S'', a mnogi su bili iznenađeni time, da uprkos teškim uslovima i ratnom stanju, novinari ove medijske kuće su radili bez zastoja.

Studio ''Kanala S'' bio je smješten u kino sali Kulturnog centra Pale, odakle su signal slali do Atlante i Londona. Imali su tehničku opremljenost predvođenu sjajnim radnicima u tehničkoj službi, koji su mogli da se uhvate u koštac i sa mnogo većimristo djogo izazovima. 

Godinu dana kasnije dolazi do povezivanja svih studija i dopisništava koji su djelovali na teritoriji tadašnje Republike Srpske BiH. Informativna kuća Srpska radio-televizija, tadašnji studio u Banjoj Luci, Bijeljini, Trebinju, kao i dopisništva u Prijedoru, Brčkom i Doboju.

Srpska radio-televizija emitovala je i vlastiti satelitski program koji priprema ekipa u Palama za područje Amerike. Od tada, gotovo svakodnevno, primjetna je bila ekspanzija ove medijske kuće. Trajala je sve do 1997. godine, kada Regulatorna agencija za komunikacije zbog navodne programske greške zatvara studio u Palama.

Zabrana je trajala do 1998. godine, kada su svi tehnički potencijali televizije i radija preseljeni u Lukavicu, odakle su prerasli u dopisništvo Srpske radio televizije, koja mijenja ime u Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), što je i danas.

U Srpskoj-radio televiziji (Kanal S) radili su poznati novinari, koji su živjeli ili još žive u Palama, a neki, nažalost, nisu više među nama.

To su: Milan Zorić, Risto Đogo, Ilija Guzina, Dragan Božić, Duško Oljača, Milka Čeremidžić, Marica Lalović, Goran Mihajlović, Branko Brđanin, Ranko Popović, Rade Simović, Duško Despotov, Milovan Pandurević, Drago Vuković, Dragan Tepavčević, Ognjen Tadić, Snježan Lalović, Zoran Žuža, Mladen Krsmanović.

 

 

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 25 GODINA OD OSNIVANJA RTRS U PALAMA

Povodom obilježavanja 25 godina Radio-televizije Republike Srpske u ponedjeljak, 17. aprila 2017. godine sa početkom u 12 časova, u Kulturnom centru Pale održaće se Svečana akademija.

Tim povodom biće otkrivena spomen ploča, a nakon akademija posjetioci će moći da prisustvuju izložbi fotografija i koktelu.

 

 

Materijal djelimično korišćen od gospodina Milovana Ždrala 

Poslednji put izmenjenonedelja, 16 april 2017 16:29
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com