Menu
A+ A A-

Veliki petak - dan Hristovog raspeća Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

isus na krstu veliki petakZa hrišćane u cijelom svijetu danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja i najtužniji dan u hrišćanstvu, kada je Isus Hristos umro i raspet na krstu na Golgoti.

Tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade".

Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovijesti. Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa (nedjelje) kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Veliki petak strogo se praznuje. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cijenu ne smiju da uzmu iglu u ruke, jer se vjeruje da će im na rukama izbiti plikovi. Tog dana poštuje se strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se čak se i hljeb ne mjesi tog jutra.

Međutim, Srbi vjeruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se "primi sve što se tog dana nakalemi". 

Devojke će večeras usnuti budućeg muža

U nekim dijelovima Srbije i Republike Srpske vjeruje se da će djevojke koje na današnji dan ukradu cvijeće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, u noći uoči Velike subote, sanjati svog budućeg muža.

Vjeruje se i da onog ko danas opere kosu cijele sljedeće godine neće boljeti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Ko cjeliva plaštanicu, neka zamisli i želju

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vjernici poslije cjelivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom vjerovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

U ove dane crkva zapovijeda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

 

 

Poslednji put izmenjenopetak, 14 april 2017 10:03
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com