Menu
A+ A A-

Turska ne bira između Rusije i SAD-a

  • Objavio:   Redakcija

cavusogluŠef turske diplomacije Mevlut Čavušoglu izjavio je kako Turska nije u situaciji da bira između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, već kako uravnoteženo vodi odnose s obje te zemlje.

Turska je podržala nedavne američke napade na vazdušnu bazu sirijske vojske u Homsu iz koje su poletjeli avioni koji su u utorak hemijskim oružjem izveli napad na civile u Idlibu, a Čavušoglu je tokom današnje posjete Antaliji izjavio kako ta podrška ne znači da Turska zauzima poziciju na relaciji između SAD-a i Rusije.

Dodao je da Turska razvija odnose i s Rusijom i SAD-om i da im otvoreno ukazuje na pogreške koje čine.

Podsjetivši kako su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odgovorne za najstrašnije zločine u proteklih više od šest godina sirijskog rata, Čavušoglu je kazao kako su upravo te snage kršile i prošle godine dogovoreno primirje, na šta je zvanična Ankara u više navrata upozoravala Rusiju i Iran kao garante poštivanja primirja sa strane sirijskog režima.

"Nije učinjeno što je trebalo i režimske snage su nastavile ubijati ljude u Siriji. U posljednje vrijeme su neke zemlje, uključujući i SAD počele govoriti kako narod Sirije treba odlučiti o političkoj budućnosti Asada. To je Asada dodatno ohrabrilo jer je krenuo u pohod kako bi uklonio sve druge strane sa sirijske scene i kako bi ostao jedini izbor. Pokušaj ligimitizacije režima koji je počinio toliko ratnih zločina samo može ohrabriti takve snage da čine nova krvoprolića", kazao je Čavušoglu.

Ističući kako neke strane koje podržavaju Asada žele predstaviti kao da u Siriji postoji samo izbor između Asada i terorista ISIL-a, Čavušoglu je kazao da je to nerealna slika i da je nemoguće birati između dva đavola.

On je kazao da nije dovoljno izvesti jedan napad na položaje režimskih snaga, već da treba pokrenuti konkretan proces političke tranzicije i odlaska režima sa scene u Siriji.

"Političko rješenje je najbolje i mi nikada nismo ni govorili da je potrebno vojno rješenje, ali za dolazak tranzicijske vlade na mjesto Asadovog režima cijeli svijet mora izvršiti konkretan pritisak", poručio je Čavušoglu.

Osvrnuvši se i na djelovanje grupe YPG na sjeveru Sirije, koja je sirijsko krilo terorističke organizacije PKK, kazao je kako je jasno da i SAD i Rusija trenutno podržavaju tu grupu.

"Rusija i SAD se trenutno nadmeću za dominaciju preko YPG-a. Takvo nadmetanje ne donosi nikakvu korist Siriji, niti regiji. Otvoreno iznosimo svoje stavove. Pitamo ih zašto podržavate teroriste YPG-a, a obje strane odgovaraju da se boje pustiti da odu na drugu stranu. Neprihvatljivo je da se dvije supersile nadmeću saradnjom sa terorističkom grupom", zaključio je Čavušoglu.

nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com