Menu
A+ A A-

Realizovan projekat ''Različitost je naše bogastvo''

  • Objavio:   Redakcija

ucenici ssc 28 juni engleskiUčenici devetog razreda Osnovne škole ''Sveti Sava'' iz Istočnog Novog Sarajeva i Katoličkog školskog centra ''Sveti Josip'' iz Sarajeva učestvovali u projektu ''Različitost je naše bogatstvo''.

Projekat je realizovan u period od 6. marta do 5. aprila 2017. godine u organizaciji Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske ''Sveti Petar Sarajevski''.

Cilj projekta je bio da se upoznaju učenici pomenutih obrazovnih ustanova  sa običajima u pravoslavlju, katoličanstvu i islamu, kao i sa vjerskim objektima.

Tokom realizacije projekta učenici su na časovima vjeronauke imali priliku slušati i upoznati sa temama i vjerskim običajima tri konfesije u Bosni Hercegovini, a pored toga posjetili su škole koje su učestvovale u projektu, te su tokom posjete se upoznali međusobno i vidjeli kako izgleda čas vjeronauke u ove dvije škole.

Završna aktivnost je bio zajednički izlet u Mostar, gdje su učenici zajedno sa vjeroučiteljima Milošem Draškovićem i Ivanom Galić, posjetili Tekiju na Buni, manastir Žitomislić, Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM i kulturne znamenosti grada Mostara.

Vjerski službenici su poželjeli dobrodošlicu i učenike upoznali sa istorijskim i vjerskim značajem objekata.

Projekat ''Različitost je naše bogatstvo'' realizovan je u sklopu projekta Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost koji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Karitasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

 

Autor: Miloš Drašković

Poslednji put izmenjenonedelja, 09 april 2017 23:37

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS