Menu
A+ A A-

Obilježene 23 godine od pogibije Kneževića i Lizdeka

  • Objavio:   Redakcija

polaganje vijenaca lizdek knezevicPolaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, danas je na mjesnom groblju Podkrajevi u Mokrom i vojničkom groblju na Sokocu obilježeno 23. godine od pogibije Komandanta 4. bataljona Vojne Policije, Sarajevsko- romanijskog korpusa, kapetana Nedeljka Lizdeka i vojnika Sretena Kneževića.

Tog 7. aprila 1994. godine kapetan Lizdek je poveo dio jedinice u širi rejon Rogoja, a zadatak je bio "čišćenje" tog dijela naše teritorije od diverzantsko- terorističke grupe (DTG), koja se tog dana probila iza naših linija.

Dan prije, 6. aprila, policijskoj stanici Trnovo je javljeno da je na putnoj komunikaciji Trnovo- Foča uočena neprijateljska DTG. Istog dana je dio jedinice, sastava 40. ljudi upućen u Trnovo, gdje je bilo još 20. vojnika na ranijem zadatku.

Odmah su se preduzele mjere i radnje u cilju, lociranja i likvidacije pomenute DTG. Podjeljeni u manje grupe, na nekoliko različitih tačaka, vojnici angažovani na ovom zadatku su proveli čitavu noć.

Ujutro. 7. aprila, u samo svitanje, jedinica je dobila pojačanje, te su se u potjeru uključili i pripadnici MUP-a sa psom tragačem i izviđači iz sastava SRK. Organizovala se grupa za potjeru i akcija je nastavljena.

Pas tragač je otkrio DTG i otvorena je vatra. DTG je razbijena na dva dijela, jedna je krenula u pravcu Dražinog potoka, a druga u pravcu sela Pjevac. Po dojavi, ostali dio jedinice je krenuo iz Trnova put sela Pjevac.

Na putu je kolona naših vozila naišla na jedan dio razbijene DTG. Došlo je do žestokog obračuna, a u toj razmjeni vatre, živote u temelje naše otadžbine položili su naš komandant bataljona, kapetan Nedeljko Lizdek i vojnik Sreten Knežević.

Neprijateljska strana je pretrpjela žestoke gubitke, a po izjavi uhvaćenih terorista, grupa je brojala 40. vojnika.

Lizdek je na čelo bataljona došao kao aktivni starješina. Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina. Knežević je bio diplpmirani inženjer geodezije. Kao asistent je radio na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Pored porodice, pomenu su pisustvovali članovi Udruženja Veterana Vojne Policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, te Mihajlo Parađina predsjednik Opštinske Boračke organizacije Pale.

 

 

 

Izvor i foto: vojnapolicija-srk.blogsport.ba

Poslednji put izmenjenopetak, 07 april 2017 19:19
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com