Menu
A+ A A-

Poginula dva pilota u padu vojnog aviona Istaknut

  • Objavio:   Redakcija

ostaci vojnog aviona vsDva pilota su stradala nakon pada školsko-borbenog aviona "super galeb G4" Vojske Srbije na području sela Slatina kod Šapca, potvrđeno je za B92.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, avion se srušio oko 10.30 tokom izvođenja redovne letačke obuke. U selu su ekipe Hitne pomoći, a policija obezbjeđuje teren. Očevici su rekli da je avion nisko preletio preko sela Varna i da je pao u blizini pomoćnih objekata jednog domaćinstva. Povrijeđenih na zemlji nije bilo.

Iz Ministarstva odbrane su potvrdili za B92 da su oba pilota stradala. Poginuli su potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

Sa ekipom za traganje i spasavanje na mjesto nesreće je otišao i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak, a na lice mjesta su krenuli i premijer Aleksandar Vučić, ministar Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Kako je saopšteno, ministar odbrane je u okviru svojih nadležnosti dao nalog Inspektoratu odbrane da izvrši vanrednu inspekciju, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju predvodi brigadni general Duško Žarković.

Na licu mjesta nalaze se i nadležni istražni sudija i javni tužilac. Istraga je u toku. Kako prenosi RTS, mještani kažu da je avion u niskom letu napravio zaokret, da se zatim dva puta okrenuo prije pada.

RV i PVO Vojske Srbije trenutno raspolaže sa 22 aviona G-4, od čega je jedan u varijanti tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M, a dva "Super Galeba" su razoružana, navodi portal Tango siks.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991. godine - jedan 1980. (N-62T), tri 1985., šest 1986., dva 1988., tri 1989., pet 1990. i dva 1991. Iz Vazduhopovnog zavoda "Moma Stanojlović" je od 2008. do 2015. godine sa remonta izašlo 8 aviona - u prosjeku jedan godišnje.

 

 

 

Izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS