Menu
A+ A A-

Sedamdeset šest godina od nacističkog bombardovanja Beograda

  • Objavio:   Miljan Rasevic

bombarodovani beograd 1941Na današnji dan, tačno prije 76 godina, nacistička Njemačka je, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat. Tačan broj žrtava bombardovanja nikada nije zvanično saopšten.

Prve bombe na Beograd pale su 6. aprila 1941. godine u 6:30 časova ujutru, pod nazivom ''Kaznena odmazda'', a njemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, grad zasipali razornim i zapaljivim bombama.

U operaciji bombardovanja Beograda komandovao je general Aleksandar Ler, koji je zbog ratnih zločina strijeljan 1947. godine u Beogradu. Njemački avioni su polijetali iz Beča, Graca i Arada, a osim Beograda bombardovani su i u drugi jugoslovenski gradovi.

Rat na nebom Kraljevine Jugoslavije trajao je sve do 17. aprila iste godine. Uništeno je ili oštećeno 9.365 zgrada, dok je 8.000 porodica ostalo bez krova nad glavom. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a djelimično oštećeno 6.829 zgrada, dok se tačan broj poginulih ne zna.

Međutim, istoričari iznose podatke da je 6. aprila 1941. godine stradalo 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi sa njemačkim okupatorima poginulo je milion i sedamsto hiljada ljudi.

Tada je stradala Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu, podignuta 1832. godine, koja je bila jedina nacionalna biblioteka i namjerno je uništena. Stradao je fond od 350.000 knjiga, uključujući srednjevjekovne spise, neprocijenjive vrijednosti.

Nacisti su razorili i druge gradske znamenitosti poput Učiteljskog doma, Željezničke pijace, Glavne pošte, zemunskog aerodroma, Kalenić pijace, dok je u portama Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku ubijeno više stotina ljudi.

Ipak, ni Jugoslavija nije se predavala. Piloti heroji Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka, kojima se grad odužio, nažalost tek 1997. godine, postavljanjem spomenika na Zemunskom keju kod hotela ''Jugoslavija''.

Razlog napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček. 

Otpor paktu sa silama Osovine razljutilo je nacističku Njemačku, jer je poremetilo napad na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke, i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.

Jugoslavija je ipak kapitulirala nakon 11 dana, a kralj Petar Drugi Karađorđević zajedno sa predstavnicima Vlade je napustio zemlju. Sedam dana po potpisivanju kapitulacije, uz podršku Musolinijeve Italije, 10. aprila 1941. godine proglašena je Nezavisna Država Hrvatska. 

Na čelu nje nalazio se ustaški vođa Ante Pavelić, a tokom postojanja  te države stradalo je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma u ozloglašenom logoru Jasenovac. 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com