Menu
A+ A A-

Mladi Sokoca i Sarajeva gradili trajni mir

  • Objavio:   Redakcija

mladi sokoca sarajevaČlanovi Planinarskog društva ''Glasinac'' Sokolac i mladi okupljeni u neformalnu grupu iz Sarajeva, družili su se u prirodnom ambijentu na Romaniji, u okviru projekta ''Mirovni odmor u prirodi'' koji provodi Odjeljenje za lokalni razvoj opštine Sokolac.

Koordinator na ovom projektu Tijana Đokić rekla je da je raduje što je više od 30 mladih učestvovalo u radionici na otvorenom, na kojoj su razgovarali o različitosti, poimanju trajnog mira i izgradnji pomirenja među ljudima Sarajeva, Sokoca i Istočnog Sarajeva.

''Željeli smo da to druženje bude u prirodnom okruženju, jer nas upravo priroda poziva na mir, tišinu i na slobodu'', istakla je Đokić.

Ona je dodala da je cilj tog projekta da se kroz druženje, razmjenu mišljenja i okupljanje mladih doprinese trajnoj gradnji mira, pomirenja i razvoju povjerenja koje može doprinijeti unapređenju ekonomske, socijalne i političke stabilnosti u BiH.

''Pješice smo otišli na Crvene stijene na Romaniji, na vrh Vidikovac 1.423 metara nadmorske visine sa koga se vide okolne planine Jahorina, Treskavica, Bjelašnica i Prenj'', rekla je Đokić.

UČESNICI POSJETILI DžAMIJU I MANASTIR

Učesnici u realizaciji projekta ''Mirovni odmor u prirodi'' posjetili su džamiju Selimija u Knežini kod Sokoca, jedan od najstarijih islamskih vjerskih objekata u BiH.

Mladi okupljeni oko projekta posvećenog izgradnji povjerenja i mira u BiH posjetili su i manastir Presvete Bogorodice u Knežini, jedan od najstarijih pravoslavnih vjerskih objekata u BiH.

Za Indiru Grahić iz Centra za edukaciju i osnaživanje mladih “Spektrum” Sarajevo, ova jedinstvena radionica u prirodi je od velike važnosti za mlade koji učenjem mogu doprinijeti miru.

Učesnica Ružica Marković je istakla da je motivisana načinom rada u prirodi i posjetom mjestima za koje do sada nije čula, a na ovaj način mnogo je naučila.

''Mirovni odmor u prirodi'' realizovan je u okviru PRO-Budućnosti, projekta povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost. Podržava ga USAID, a implementira Katolički srevis za pomoć (CRS) u saradnji sa Karitasom biskupske konferencije, fondacijom ''Mozaik'', Helsinškim parlamentom građana Banje Luke, Forumom građana Tuzla i Međureligijskim vijećem u BiH.

Opština Sokolac je od 2014. godine u mreži lokalnih zajednica u BiH koje provode ovaj projekat.

 

 

 

 

Izvor: bhrt.ba

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS