Menu
A+ A A-

U budžetu grada ostvaren suficit od 227.000 KM Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

sjednica skupstine grada is sars1Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta grada u prošloj godini u kojem je ostvaren suficit od 227.000 KM. Ukupni prihodi, primici, neutrošena sredstva i suficit u 2016. godini iznose 9.338.537 KM, dok su ukupni rashodi i izdaci iznosili 9.061.757 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković (PDP) rekao je novinarima da je ovo rijetka lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja je pozitivno poslovala, te u budžetu ostvarila suficit. 

Vuković je istakao da je iznenađen da opozicija nije glasala za ovaj budžet u kojem je ostvaren suficit i pozvao odbornike da smanje političke tenzije i rade objektivnije i zajednički.

''Mi ćemo sve zahtjeve i potrebe opština pokušati da izbalansiramo. To nije lako raditi jer šest opština u gradu ima šest svojih istina i šest zahtjeva. Grad želi da ima šest jakih i dobrih opština, ali i opštine treba da pokažu da žele jak grad Istočno Sarajevo'', istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, grad će nastaviti da pomaže opštinama i na druge načine, a to je pomoć gradske službe, inspekcija i vatrogasnih jedinica. On kaže da na taj način štede budžete tih opština.

''Danas je usvojena i informacija o finansiranju srednjoškolskih centara na području grada, od kojih mnogi imaju probleme, kako finansijske, tako i sve druge. Grad je po zakonu obavezan da finansira materijalne troškove srednjih škola i to će i raditi'', dodao je Vuković i zatražio od opština i resornog ministarstva da zajednički učine napore, da uslovi u srednjim školama budu bolji.

Šef Kluba odbornika DNS Aleksandar Glavaš rekao je da su oni glasali protiv izvještaja o izvršenju budžeta i radu gradonačelnika i gradske uprave, jer su, prema njegovim riječima, netransparentni i u duhu političke kampanje lokalnih izbora.

''Posebne zamjerke imamo na trošenje sredstava iz budžetske rezerve gdje su sredstva za socijalnu zaštitu izdvajana bez ikakvih obrazloženja'', kaže Glavaš i dodaje da je najveća zamjerka na transfere lokalnim zajednicima.

Glavaš navodi da su opštine Sokolac i Istočni Stari Grad dobile najviše novca, dok je za Pale izdvojeno malo novca, a Istočno Novo Sarajevo nije dobilo ništa.

Odbornici DNS zahtijevaju od gradske uprave da im dostave na koji način i prema kojim kriterijumima je izvršena raspodjela ovih sredstava.

U Klubu odbornika SNSD-a nisu krili nezadovoljstvo o izvještaju o radu načelnika, te smatraju da je on veoma štur. Takođe, smatraju da se radi o netransparentnom i neravnomjernom raspoređivanju sredstava iz suficita opštinama.

Škipina je istakao da imaju primjedbu na raspodjelu sredstava iz budžetskih rezervi te zatražio informaciju o tome kolike su plate funkcionera i koliko će to koštati grad.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo donijeta je odluka o pristupanju izradi statuta grada i skupštinskog poslovnika o radu.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

 

Poslednji put izmenjenosreda, 05 april 2017 14:40
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com