Menu
A+ A A-

Obilježeno 25 godina od osnivanja vojne bolnice ''Koran'' Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

koran pale 25 godina sars2Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa poginulim i preminulim borcima Vojske Republike Srpske, na spomen-obilježju na Koranu, danas je obilježeno 25 godina od osnivanja ratne vojne bolnice ''Koran''.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina novinarima je rekao da ovo spomen-obilježje na Koranu treba da otrgne od zaborava i svjedoči da je u ovom objektu bila vojna bolnica u okviru 4. sanitetskog bataljona Vojske Republike Srpske.

On je istakao da je potreba za osnivanjem ove bolnice bila ogromna, jer su na početku ratnih sukoba sarajevski kriminalci okupirali bolnicu na Koševu, gdje su se zadesili mnogi ljekari i medicinsko osoblje srpske nacionalnosti.

''Zbog velike potrebe da pomognu svom narodu, nadljudskim naporima su formirali bolnicu, imajući u vidu da nije bilo dovoljno sanitetskog materijala. Mnogo boraca iz ove bolnice se ponovo vratilo na borbene linije, ali nažalost mnogi su i okončali svoj život ovdje, poslije teških ranjavanja'', rekao je Parađina.

Parađina je dodao da je u vojnoj bolnici ''Koran'' liječen i značajan broj civilnog stanovništva, te da su ljekari pokazali veliku humanost i pored bolnice ''Koran'', liječili su i određen broj Hrvata i Muslimana u bolnicama Podromanija, Kasindo i Žica, koje su takođe bile u ratu vojnog tipa.

Na današnjem parastosu i odavanju počasti prisustvovao je i doktor Mirko Šošić, jedan od ljekara koji je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine liječio civilne i vojne ranjenike na Koranu. 

Doktor Šošić je istakao da je ova bolnica ispunila tri veoma važne dimenzije u ratnom periodu, prvenstveno jer civilno stanovništva nije imalo osnovne zdravstvene uslove, ali i među vojskom je vladalo veliko povjerenje ka bolnici na Koranu.

''Stotine puta smo od ranjenika sa fronta čuli kako su vjerovali da, negdje tamo daleko, postoji bolnica u koju je najvažnije doći i tamo ćete izliječiti. Upravo ta činjenica vam govore o važnosti ove bolnice i da je ona ispunila sve uslove svog postojanja u to ružno vrijeme'', istakao je doktor Šošić.

U ratnoj vojnoj bolnici Koran u periodu od 1992. do 1996. godine liječeno je oko 20.000 pacijenata, a operisano je 12.000 boraca. Takođe, u ratnom periodu u ovoj bolnici je bilo i porodilište.

Današnjem parastosu i godišnjici osnivanja bolnice pored predstavnika Boračke organizacije, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, prisustvovali su i predstavnici Opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, kulturnih i sportskih opštinskih preduzeća, kao i predstavnici lokalnih političkih partija.

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Poslednji put izmenjenosreda, 05 april 2017 12:41
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com