Petar Kralj živi u legendi

petar kralj glumac crnobijelaNa današnji dan, tačno prije 76 godina, rođen je legendarni srpski glumac Petar Kralj. Na sceni kralj, poslu predan kao monah, u životu skroman, duhovit, uvijek je darovao ljubav.

Upravo ovim riječima mogli bi smo ukratko opisati život ovog velikog čovjeka koji se, nažalost, završio 10. novembra 2011. godine.

Petar Kralj se rodio 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, porijeklom iz Banije i majke Stanislave, djevojački Kocan, profesorice geografije poljsko-ukrajinskog porijekla. Početkom Drugog svjetskog rata seli se u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gdje provodi djetinjstvo.

Gimnaziju je završio u Novom Sadu 1960. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član pozorišta ''Atelje 212'' bio je od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umjetnike. Najviše je igrao u ''Ateljeu 212'' i Narodnom pozorištu. 

Mala scena ''Ateljea 212'' danas se po njemu u čast zove ''Scena Petar Kralj''. Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a u prvom braku mu se rodila kćerka Milica, koja je danas uspješna rediteljka.

Nakon duge i teške borbe sa bolešću, preminuo je 10. novembra 2011. godine u Beogradu, u 70. godini života. Sahranjen je 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. 

U Mileševskoj ulici broj 38. u Beogradu, ispred kuće u kojoj je živio, 4. aprila 2014. godine postavljeno je spomen obilježje posvećeno Kralju.

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena ponedjeljak, 03 April 2017 22:20
nazad na vrh