Menu
A+ A A-

Državni udar u Paragvaju, zapaljen Kongres

  • Objavio:   Redakcija

paragvaj drzavni udarDemonstranti su zapalili zgradu Kongresa u Paragvaju, a uzrok tome je tajno glasanje za ustavni amandman kojim bi se sadašnjem predsjedniku, Horaciju Cartesu, omogućila trka za drugi predsjednički mandat.

Nakon glasanja u parlamentu, demonstranti su razbili prozore na zgradi Kongresa, a potom i podmetnuli požar na pravom spratu.

''Zahtijevao sam da se poštuje zakon, a što sam dobio. Ali, vrijedilo je za domovinu'', kazao je jedan demonstrant.

Ustav u Paragvaju donesen je 1992. godine, nakon 35 godina diktature i njime je strogo ograničen predsjednički mandat na pet godina. Cartes sada želi promjenu u svoju korist.

''Ništa nije odlučeno izvan okvira Ustava. Ponavljam, sastanak koji smo održali s 25 senatora u skladu je sa zakonom i zadovoljava sve uslove'', tvrdio je senator Carlos Fillizzola.

Policija je demonstrante tjerala gumenim mecima i vodenim topovima, a ozlijeđeno je više desetaka ljudi, uključujući demonstrante, političare i policajce.

''Građani Paragvaja boriće se protiv ovih gumenih metaka. Zakonodavci su na vlast postavili diktatora. Meci protiv Paragvajaca postaće metalni'', istakao je jedan od učesnika u demonstracijama.

Prijedlog sada mora potvrditi i Poslanički dom, no to glasovanje odgođeno je sve dok se situacija na ulicama Paragvaja ne smiri.

''Suočeni smo s državnim udarom i zbog toga će policija biti na ulicama, a vojska u pripravnosti. Ovo je udar poput onog u Venezueli'', poručio je senator Rafael Fillizzola.

U Kolumbiji i Venezueli ovakav amandman na ustav već je prihvaćen i demonstrantima je omogućen reizbor. Zbog sličnog razloga je u Venezueli izvršen državni udar, a scenarij se ponavlja i u Paragvaju.

''Zakonodavci su lažljivci. Spalićemo ih, lagali su nam. Stanovnici Paragvaja, dođite. Pridružite nam se, suprotstavite se ovoj diktaturi'', kazao je anonimni demonstrant.

Predsjednik Cartes pozvao je na smirivanje stanja i kazao kako se demokracija ne brani nasiljem.

 

 

Izvor: Agencije

nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com